Читај ми!

Политичка биографија Војислава Шешеља

Политички живот Војислава Шешеља заправо је ход по ивици слободе. Хашка ћелија је најдужи, најдаљи и последњи притвор у којем је Шешељ боравио. Прву казну служио је пре тачно 30 година у Зеници, пошто је оптужио колегу Бранка Миљуша да је плагирао докторат. Осуђен је на осам година, робијао 22 месеца, од чега шест месеци у самици. Радикално раскида са комунизмом и постаје четнички војвода. Затваран је неколико пута.

Шешељ је рођен у Сарајеву 1954. Правни факултет у том граду завршио је за две и по године, а магистрирао је и докторирао за три, у Београду, као најмлађи доктор наука у тадашњој Југославији.

Виспрен и интелигентан, инцидентан и неретко насилан. Искључив и склон прављењу листа непожењих - људи, породица, новинара. Српску радикалну странку оснива 1991. и једини је председник странке који је на том месту опстао од деведесетих.

"Једина држава Србија на коју пристајемо је Србија у чијем су саставу Косово, Војводина, БиХ, Дубровник....Далмација, Лика, Кордун, Банија...", говорио је Шешељ.

Четири пута био је председнички кандидат, 1990. осваја тек 100.000 гласова, 1997. милион и 125 хиљада. Од 2003. на изборима учествује као носилац листе, али из Холандије, где му се суди за ратне злочине.

"Вуковар је кључна тачка коју треба пробити, коју треба освојити и онда усташама ништа друго не преостаје", говорио је Шешељ.

Током десет година политичког успона, однос са влашћу био је променљив, 1992. и 1993. помаже мањинску владу социјалиста, 1998. постаје потпредседник Владе Мирка Марјановића. Када нису делили власт, Милошевић га је звао "омиљеним опозиционаром". По раскиду коалиција, Шешељ њега - "тиранином са Дедиња".

"Србијом влада луд човек....", био је оштар Шешељ.

Променљиво као и са влашћу, односио се и према Хагу. У интервјуу Времену 1996, Трибуналу нуди сведочење у корист Караџића, а против Милошевића. Нуди и улазак у НАТО, у замену за територије које су насељавали Срби у Хрватској. На дванаесту годишњицу странке - предаје се Међународном суду.

"Сутра идем на нешто дужи службени пут, идем да победим, јер увек у животу сам волео само да побеђујем", рекао је тада Шешељ.

Суђење у Хагу обиловало је контроверзама, псовкама и прозивкама,политичким и правним маневрима.

"Зашто правну помоћ? Ја у животу нисам упознао правника бољег од себе", рекао је Шешељ у Хагу одбијајући браниоца. 

Шешељ је осуђиван и због непоштовања суда, обелодањивања имена заштићених сведока. За то време објавио је више десетина књига.

"Никад нисма чуо реч хотимично, точка, не разумем....", говорио је лидер СРС-а.

"Сведочећи у београдском процесу поменули Звездана Јовановића, па и овде у главном испитивању рекли да је Звездан Јовановић, а знали сте да је реч о човеку који је оптужен за убиство Ђинђића, ја верујем да је лажно оптужен јер кад би се испоставило да није лажно оптужен имао би славу Гаврила Принципа у српској историји", рекао је Шешљ.

"Мене фрустрира кад видим тужиоце и судије у тим црвено-црним униформама, делујете ми као инквизитори римокатоличке цркве", говорио је Шешељ у судници.

Четири године је чекао почетак суђења, а завршне речи изнете су у марту 2012. године, али је пресуда одложена. На привремену слободу пуштен је због тешке болести. Женио се два пута и има четири сина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара