Хан: О чланству одлучује економија

Европски комесар за суседску политику, надлежан за ширење ЕУ, Јоханес Хан истакао је да ће економска питања бити стављена у први план када је реч о кандидатима за чланство у ЕУ а да Унија уместо донација убудуће треба да се оријентише на инвестиције у ове земље.

"Мораћемо да ставимо у први план економски развој земаља", поручио је Хан у Бриселу, преноси АПА.

Хан је подсетио да је у земљама ЕУ већина грађана против нових чланица из страха да би свака нова чланица могла представљати финансијски терет.

С тим у вези је најавио да жели да промени оријентацију са донаторске на инвестициону, преноси Танјуг.

"Ако у тим земљама новац треба да буде употребљен, онда то мора бити инвестиција", подвукао је он додајући да добит може бити и нематеријална, ако, на пример, дође до ослабљења притиска миграције и већег задовољства грађана са стањем у њиховој земљи.

Хан је рекао да подржава донаторску конференцију која би требало да се организује за Украјину почетком идуће године, али да би је радије назвао "инвестиционом конференцијом".

Што се тиче Босне и Херцеговине, Хан је изразио наду да ће доћи до "помака", истакавши да нико не може да прихвати продужавање застоја.

Исто, према његовим речима, важи и за спор око имена Македоније са Грчком, у којем се нада решењу, јер свађа блокира приступну перспективу Скопља.

Такође је казао да и европска помоћ људима на терену мора бити видљивија.

"Не може деловати да ЕУ само пребацује паре преко рачуна, док други упућују "конвоје помоћи", објаснио је Хан додајући да на пример Фонд за обнову треба да се зове фонд ЕУ.

Што се тиче суседске политике ЕУ он је најавио да ће у року од годину дана, бити израђене нове смернице.

"У новој дефиницији суседске политике јасно ћу ставити до знања да се ради и о спознаји европских интереса", поручује Хан додајући да је ЕУ до сада премало износила европске интересе.

Суседска политика, како је подвукао, је спољна политика ЕУ која је увек јасно руковођена интересима.

"Тако ЕУ има интерес да влада у суседству влада мир, да се не појачава миграциони притисак и да се развија цивилно друштво", објаснио је он.

У изјави аустријском радију Ое1 Хан је позвао Украјину да учини нешто како би сама од себе побољшала услове за више инвестиција из ЕУ.

Он је додао да је Украјина веома интересантно, али не и једноставно тржиште, указујући на корупцију.

Везано за санкције ЕУ према Русији Хан је истакао да се у Бриселу полазило од тога да ће бити разматрано слабљење санкција, али да су недавне мере Москве утицале да се крене у супротном смеру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије