Читај ми!

"После Раме ништа ново, Шешељ је прошлост"

Посета албанског премијера Едија Раме Србији није била без значаја, али није остварила планиране циљеве. Шешељ је политичка прошлост, рекао је за РТС потпредседник Владе Србије Ивица Дачић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да после посете албанског премијера Едија Раме – Србија и Албанија нису удаљене више него што су биле.

"Али ако се гледа зашто је та посета уопште организована, а наилазила је на добар одјек међународне заједнице, чак се и о њој говорило и на конференцији коју смо имали са Ангелом Меркел у Берлину, она није остварила свој циљ да се после низа деценија нормализују наши односи – да окренемо нову страницу у нашој историји", рекао је Дачић.

Према његовим речима, то се није десило јер су превладали, како каже, унутрашњи политички разлози Едија Раме, тако да читав низ његових порука које су уследиле током посете нису биле у складу са најављеним циљевима. 

Зато резултати нису онакви какви су могли да буду, каже Дачић и додаје да је једина добра чињеница то што је састанак уопште одржан и што је тиме пробијен лед.

"Надам се да ће наредни кораци бити много конструктивнији, свакако има и добрих страна, потписали смо неке споразуме, а Вучић је изразио жељу да посети Албанију, тако да та врата нису затворена", каже Дачић.

Говорећи о ставу Едија Раме према Косову, Дачић је рекао да и када је он био премијер, Рама је изражавао жељу да дође. "Међутим, када је требало да дође, недељу дана пре тога је одржао састанак две владе, албанске и косовске, у Призрену, па смо се тада ја и Вучић договорили да ту посету одложимо", каже Дачић.

"Не изненађује ме такво понашање, поруке које су уследиле нису везане само за Косово, оне су везане и за југ Србије, за статус мањина", рекао је Дачић.  

Дачић каже да Србија већ дуги низ деценија жели да са Албанијом потпише споразум о заштити националних мањина, али је Албанија одбила да то учини зато што сматра да нема потребе да се питање мањина регулише посебним споразумом – постоје међународне конвенције. 

Дачић каже да Еди Рама пореди статус Албанаца на југу Србије и Срба на Косову, не говори о Албанији, не каже какав је статус Срба у Албанији.

"Контакти морају да се наставе" 

Осврнуо се на, како каже, полуироничну изјаву Едија Раме да ће они условљавати Србију на путу ка ЕУ њеним напретком у решавању статуса мањина на југу Србије.

"Риза Халими се не презива Халимић, као што се десило многим генерацијама Срба у Албанији. И онога дана када су биле све те тензије, нормално је било да се после седне бар на ручак и онда опет морате да разговарате и да живите са тим. Обично кажем: кад одем у посету у неку удаљену земљу, кажем у тој земљи да имамо све предуслове да будемо одлични пријатељи – а то је да нисмо суседи", рекао је Дачић.

Говорећи о састанку са амбасадорима Квинте, Дачић каже да амбасадори не могу да дају оцене у име својих држава, већ да то мора да се учини на вишем нивоу.

"Они су задовољни што је разговор организован. Неки су отворено рекли да им није јасно зашто се то десило, требало је да буде историјска посета, а опет је отишла лоша слика из региона", закључио је Дачић.

Дачић је рекао да и после свега "живот иде даље и да контакти морају да се наставе", па ће и он за који дан имати састанак са шефом албанске дипломатије у Бриселу. 

"Шешељ је политичка прошлост" 

Говорећи о Шешељу, Ивица Дачић је изјавио да на његово ослобађање гледа са "хуманитарног аспекта" и истиче да је лидер СРС-а "политичка прошлост".

"Радостан сам што ће бити пуштен на слободу, али сам жалостан због тога што је оболео", рекао је Дачић.

Подсетио је да је Влада Србије више пута тражила да се, како је навео, прекине та фарса због које Шешељ трпи штетне последице.

Дачић истиче да њега Шешељ "занима са аспекта судбине нашег грађанина који је био у Хагу и против кога се још води процес – и то неприхватљиво дуго".

Први потпредседник Владе је говорио и о евентуалном политичком ангажману Војислава Шешеља и да ли би могао било шта да промени на политичкој сцени Србије.

"Политички гледано, мислим да је то архивски материјал имајући у виду политику за коју мислим да у овом тренутку у Србији тешко може да наиђе на неку озбиљнију подршку. Сама та идеја у 21. веку, у овој ситуацији у којој ми данас јесмо, са тврдњама да су Сплит, Загреб или Дубровник део Србије – не може да наиђе на озбиљну политичку подршку", рекао је Дачић. 

Дачић је оценио да су "те идеје и такав начин размишљања политичка прошлост, тако да на њега гледам као на хуманитарни проблем, а у политичком смислу – мислим да је политичка прошлост".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара