Читај ми!

ЕУ: Србија и Албанија треба да се окрену будућности

Европска комисија је у Бриселу поново истакла да посета албанског премијера Едија Раме Београду треба да доведе до преокрета у односима Србије и Албаније и да лидери две земље покажу нову решеност за обнову веза.

Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице Европске уније Федерике Могерини, рекла je новинарима да ЕУ "очекује да вође две земље искажу нову решеност и политичку одважност, тако да се окрену будућности и поново изграде везе после толико година".

Коцијанчич је тиме одговорила на питање да ли сматра "провокацијом" изјаву албанског премијера Еди Раме јуче у Београду да Србија треба да призна независност Косова и да ли ће то наштетити односима две земље, јер се планира и посета српског премијера Александра Вучића Тирани.

"Ми имамо у виду да је то прва таква посета после 68 година, али би то означило нову повољну промену у регионалном дијалогу на Западном Балкану", додала је Маја Коцијанчич, преноси Бета.

И, како је указала, "гледајући шире, јасно је колико је регионална сарадња важна у оквиру европске перспективе Западног Балкана, исто као и питање помирења, а ми охрабрујемо све земље региона да наставе тим путем".

Представница за штампу Могеринијеве је нагласила да је ЕУ раније наглашавала и поново ставља до знања да је сарадња на Западном Балкану од највећег значаја и да је цео тај регион опредељен за приближавање Унији, тако да "ЕУ сматра да настојања у том правцу морају да се наставе на добробит грађана целог тог подручја, исто као и напори за помирење".

Коцијанчич је то одговорила на питање да ли је сарадња на Балкану у опасности, пошто је Могерини јуче истакла да сусрет српског и албанског премијера треба да буде "преокрет у регионалној сарадњи", док је председник српске владе Вучић оценио као "провокацију" и као "пропуштену прилику да се оствари тај преокрет у сарадњи у региону" изјаву албанског премијера Раме у Београду да је Косово независна држава.

Маја Коцијанчич је, на молбу да се осврне на посету Раме Прешеву, одговорила да о томе не располаже никаквим појединостима, "али да ЕУ сматра да у области Прешева српска влада треба да настави напоре за поспеши економски развитак тог подручја, а ЕУ такође пружа помоћ тамошњем албанском живљу".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара