Читај ми!

Вучић: Реаговали смо одмерено, али поносно

Влада Србије води политику разговора, одговорну и озбиљну, поручио је премијер Александар Вучић. Одбацује критике да је требало другачије да одговори на изјаву албанског премијера.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је Србија у разговорима са председником албанске владе показала истинско гостопримство и да је на унапред припремљени сценарио реаговала уздржано, поносно и примерено, преноси Танјуг.

Вучић је истакао да је политика Владе Србије да се разговара и да се решавају проблеми, и да то види као политику будућности.

Одбацио је критике да је требало другачије реаговати на Рамину провокацију: "Ако неко мисли да би озбиљна политика била да сам јуче узео мотку или ударио Раму, мислим да то није озбиљна политика, а ти који ми држе предавања да је тако нешто требало да урадим и који кажу да би тако нешто урадили, били би мањи од макова зрна", уверен је премијер.

Вучић је рекао да ће у разговорима са амбасадорима земаља Квинте, између осталог, бити речи и о јучерашњој Раминој посети.

"Желим да видим шта они мисле, имају ли шта да замере Србији, да ли нисмо показали гостопримство, да ли смо показали лоше гостопримство, да ли смо их неком речју увредили, да ли смо изрекли неку ружну или тешку реч коју наши гости нису очекивали или смо само штитили свој интегритет, понос и суверенитет отаџбине", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су у разговорима са америчким амбасадором увек тема и инвестиције, између осталог и "Есмарк", који је заинтересован за приватизацију "Железаре Смедерево".

Подсетио је да ће Еди Рама доћи у Београд и на кинеско-регионални самит у децембру и да и тада неко треба да му каже "добар дан", те још једном нагласио да је политика Владе Србије одговорна и озбиљна, то је политика разговора.

Говорећи о посети албанског премијера Прешеву, Вучић је рекао да све што се јуче догодило и све што ће се евентуално догодити данас, понајмање говори о Србији.

"Говориће много о њима, можда и о још некоме, а о нама нико не може да изговори лошу, тешку или непријатну реч", сматра председник Владе.

Истакао је да је познато да Рама мисли да је Косово независно, али да то није била тема јучерашњих разговора и да је, уколико је неко требало да покрене ту тему, то требало да учине домаћини.

"Албанија нема никакве везе са Косовом, или су још једном хтели да нам покажу да приче о великој Албанији нису само наш кошмар већ и нечији снови, сигуран сам пусти снови", рекао је Вучић и истакао да ни јуче премијер Рама није имао одговор на питање какве везе Албанија има са Косовом.

Реакцију председника српске Владе поздравља и Франко Фратини, бивши европски комесар и некадашњи шеф италијанске дипломатије.

Председник Републике Српске Милорад Додик сагласан је да је Вучић реаговао дипломатски, а да би он у случној ситуацији од Едија Раме тражио да напусти земљу.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара