Читај ми!

Србија – Албанија, друго полувреме

Данашња изјава Едија Раме о Косову је неочекивана и подмукла, оцењују саговорници емисије "Око" на РТС-у. Сагласни су да је реч о унапред планираној провокацији.

Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић истакао је да током разговора две делегације није ни поменута тема Косова и Метохије. Објаснио је да се разговарало о железничком саобраћају и економској сарадњи и да су се гости претварали да је све у реду.

Овде можете погледати /преузети емисију Око

"Десио нам се један нови дрон, људски дрон, дипломатски дрон. Ово шаље поруку не само Србији већ свима – да у нашем суседству седе политичари са којима је врло тешко сарађивати", рекао је Ђурић.

Напоменуо је да су се у делегацији из Тиране налазили и учесници инцидента на стадиону Партизана током утакмице Србија – Албанија, прецизирајући да мисли на брата премијера Албаније Олсија Раму.

Ђурић је објаснио да је Еди Рама на поподневном скупу на коме је учествовао рекао да је Косово најбољи модел заштите мањина на свету.

"Покрајину из које је протерано око 247.000 људи он је навео као пример. Зато не треба да чуди реакција наших људи на Космету који су се окупили да пруже подршку премијеру и начину на који се он супротставио политичком и вербалном насиљу", рекао је Ђурић.

Министар за рад Александар Вулин каже да се премијер Вучић веома студиозно припремао за овај разговор, да је све било унапред договорено, али да ово нико није могао да очекује.

"Ово није обична посета. Шездесет осам година наше две земље имале су лоше односе. Ова посета је требало да каже да је то време прошло. Да сада постоје други ветрови који дувају, да политичари наше проблеме решавају у ходу", каже Вулин.

Еди Рама је, како каже, доказао да је провинцијални политичар и додаје да ће овај дипломатски инцидент подгрејати националистичке страсти на Косову и Метохији.

"Ако нисте у стању да се издигнете и да се дипломатски понашате, онда сте провинцијални политичар", истиче Вулин.

Професор ФПН-а Иво Висковић оценио је да је реч о недипломатском потезу који се мора сматрати директном провокацијом.

Објаснио је да је дипломатска пракса да се пре посете званичника другој држави – постигне договор о чему ће се разговарати и да се одреди укупна политичка интонација разговора.

"Непријатне теме се оставе за четири ока, с тим се не иде пред медије. То се мора сматрати смишљеном провокацијом. Није се случајно догодило, није плод тренутне инспирације албанског премијера", објаснио је Висковић.

Бивши дипломата Владислав Јовановић сматра да данашња изјава албанског премијера није лапсус него срачуната дрскост.

Према његовим речима, циљ је да се Србија "сатера у мртав угао", као грогирани боксер, како каже Јовановић, а све како би издејствовали независно Косово.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије