Рама: Неопходна регионална сарадња

Верујем да је судбина Албаније и Србије све више повезана и заиста можемо да урадимо нешто историјски важно, рекао је Еди Рама. Без Балкана не само што пројекат Европа није завршен, већ је врло ризичан, сматра Рама.

Албански премијер Еди Рама, који борави у посети Србији, вечерас се на скупу о сарадњи Албаније и Србије заложио за заједничку сарадњу две земље у региону, али и да је неопходно да се "слажемо да се не слажемо у свим стварима, као по питању Косова", преноси Танјуг.

"Неке ствари могу да постану могуће ако будемо брже ишли напред од ове тачке где смо неповезани. Можемо ући у нову еру у којој ћемо се повезати једни са другима, и изаћи са пројектима који ће имати кредибилитет мира који желимо заједно да изградимо", поручио је Рама на округлом столу невладине организације Форум за етничке односе.

Верује да сарадња треба да се развија са привредом, подсетивши да је спољнотрговиснка размена две земље око сто милиона евра и да у Албанији послује 65 предузећа са српским капиталом.

Према његовим речима, стварање заједничког регионалног тржишта треба да нам буде циљ.

Рама је поручио да Европска унија очекује од Србије и Албаније да ће се пред њом појавити са заједничким циљем и наступом "и у коме ћемо рећи да имамо право да будемо део ЕУ".

Албански премијер је оценио да су економије две земље мале и слабе, могућности две земље ограничене, те да не смеју себи дозволити да раде и наступају саме.

"Верујем да је наша судбина све више повезана и заиста можемо да урадимо нешто историјски важно... Не можемо да хранимо бираче са духовима прошлости. Са тим је прошло, људи желе бољи квалитет живота", подвукао је Рама.

Албански премијер је рекао да му је пред долазак главна брига била ко ће преводити, јер је овај регион деценијама био "изгубљен у преводу". "Европи смо потребнији него икад. То је моје убеђење, јер без Балкана не само што пројекат Европа није завршен, већ је врло ризичан", сматра Рама.

Нагласио је да су судбине две земље све више повезане и у региону успех једних зависи од успеха други, а вероватноћа да будемо успешни, како је рекао, већа је "ако наступамо као група људи која је спремна да прошлост остави за собом".

Осврнувши се на састанак са српским премијером Александром Вучићем, Рама је изразио наду да ће његов колега следеће године доћи у Тирану, да ће наставити разговор, поручивши да је имао прилику да "сретне старог пријатеља".

Рама је рекао и да се слаже са српским премијером да је састанак био тежак, али да је исто тако био, како сматра, здрав, зато што је био искрен, а то представља добру основу за наставак. Таква је, према његовим мишљењу, била и заједничка конференција за новинаре, али наставља се и даље да се ради.

"Не саплитати живе на путу ка будућности"

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић поручио је на скупу да "авети прошлости не треба да саплићу живе ка њиховом путу ка будућности".

Предложио је да би можда било добро да се следећи пут у Тирани, приликом посете српског премијера Александра Вучића, направи неки биланс шта су премијери у међувремену урадили.

Директорка Фонда за отворено друштво Јадранка Јелинчић оценила је да је данашња посета албанског премијера Едија Раме једна од "најсензитивнији посета" која је организована у Европи после пада Берлинског зида.

"Надамо се да ће ова посета допринети отварању новог раздобља у односу Србије и Албаније", рекла је Јелинчић отварајући скуп "Сарадња Албаније и Србије" и навела да је та посета инспирисана европским разлогом.

Скупу су присуствовали министри Кори Удовички и Жељко Сертић и амбасадори САД и Италије, Мајкл Кирби и Ђузепе Манцо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије