Косово, потрага за новом владом

Пет месеци од парламентарних избора на Косову, назире се могућност изласка из блокаде у коју су странке упале, желећи потпуну власт. Извесног померања има након отворене критике међународне заједнице да је крајње време да се конституише парламент и формира влада.

Излазак из вишемесечне кризе могао би да почне одлуком постизборне коалиције четири странке да одустану од места председника скупштине.

"Ми као блок, спремни смо да се одрекнемо положаја председника Скупштине, право које је Устав дао Демократској партији, ако председница Јахјага испуни захтев који смо послали да се парламентарној већини да право да води земљу. Очекујемо и тражимо реаговање ДПК и Фљоре Бровине да сазове седницу", каже Фатмир Љимај, члан постизборне коалиције.

Из демократске партије која има највише посланика у парламенту, поручују да не пристају на парцијална решења. Занима их само договор о формирању свих нивоа власти.

"Мислим да је ово добар сигнал након пет месеци блокаде. Сви политички субјекти би требало да седну и разговарају о свему, било да је реч о сазивању конститутивне седнице, било да се ради о формирању Владе", каже Хашим Тачи, председник Демократске партије Косова.

Након притиска међународне заједнице и реакције генералног секретара Ујединених нација у Приштини се помињу могући сценарији разрешења институционалне кризе.

Према једном од њих, Демократска партија би са местом председника Скупштине била у опозицији.

Три странке из постизборне коалиције са Српском листом би добиле право да формирају будућу владу.

Слободан Петровић, посланик Српске листе рекао је да у случају да Самоопредељење буде део владе они неће бити ту. "То је нешто што је потпуно јасно, са друге стране, охрабрујемо све политичке чиниоце да предузму део одговорности како би што пре изашли из ове политичке кризе", каже Петровић.

Покрет Самоопредељење би према наводима које објављују приштински медији могао да остане у опозицији. То би подразумевало активнију улогу Срба и мањина, како би влада била што стабилнија. Јер, међународна заједница тражи закључење процеса формирања Специјалног суда и наставак дијалога са Београдом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије