Читај ми!

Кампања финансирана великим задуживањем

Изборна кампања 2014. године, као и она из 2012, није финансирана из реалних извора већ великим задуживањем, рекла је Ружица Стојиљковић из Агенције за борбу против корупције. Укупан дуг на крају кампање за парламентарне изборе је 467 милиона динара, и то углавном према медијима, каже Стојиљковићева.

На представљању извештаја Агенције за борбу против корупције о контроли финансирања политичких активности и изборне кампање у 2014. години, речено је да је код свих политичких субјеката забележено одступање од стања приказаног у извештајима које су поднели од стварног стања.

"Било је и ситуација да су исти медији пружали услуге политичким субјектима 2012. године, још им није плаћено, а ушли су у облигациони однос и 2014. године", рекла је Стојиљковић, преноси Танјуг.

Према њеним речима, то што изборна кампања 2014. као и 2012. није финансирана из реланих извора значи да су политички субјекти узимали кредите и оставили знатан дуг на крају кампање.

"Изборна кампања за народне посланике такође је финансирана великим задуживањем. Укупан дуг на крају периода је износио 467 милиона динара. Шест политичких субјеката имало је веће расходе над приходима", рекла је Стојиљковићева, која је у Агенцији за борбу против корупције начелница Сектора за контролу финансирања политичких субјеката.

Истакнуто је и да је важно да токови новца за редован рад политичких странака као и за финансирање изборних кампања буду транспарентни и да се спрече злоупотребе.

Говорећи о налазима Агенције у контроли извештаја о финансирању изборне кампање у 2014, Стојиљковићева је навела да је 81 одсто политичких субјеката који су учествовали на изборима поднело извештаје о трошковима кампање, што је значајан успех у односу на 2012. када је то учинило њих 65 одсто.

Агенција за борбу против корупције утврђује тачност података представљених у достављеним извештајима и то тако што их укршта са подацима које тражи од физичких и правних лица, банака и других држваних органа, као и подацима теренског мониторинга који спроводи.

Како је навела Стојиљковићева, теренским мониторингом на којем је било анагажовано 142 посматрача Агенције евидентирани су јавни догађаји, оглашавање политичких субјеката на локалним и регионални медијима, билбордима и паноима.

Нису пријављене све конвенције 

Према њеним речима, теренским мониторингом утврђено је да СНС није пријавила седам конвенција, СПС девет, УРС и ДС по осам, ДСС шест, Социјалдемократска странка два, а ЛДП пет конвенција.

За разлику од изборне кампање 2012. године, ове године политички субјекти су приказали у извештајима све билборде којих је укупно било око 3.200.

Према њеним речима, 3.286 физичких лица је дало прилоге за кампању политичких субјеката, што је упола мање у односу на број прилога у 2012. годину.

Стојиљковић је додала је да је уочена појава да физичка лица дају исти износ новца за једну политичку странку, наводећи да је износ појединачних донација физичких лица ове године за СНС био 40.000 динара, а приближно исти број таквих донација добијен је и 2012. с тим је што је тада појединачни износ био 19.000 динара.

Стојиљковић је навела да је забележен случај да је једна радња основана фебруара 2014. дала прилог од 5,5 милиона динара једном политичком субјекту за кампању, а да је 5. маја брисана из регистра.

Члан Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић рекао је да треба инсистирати на пет принципа - равнотежи јавног и приватног финансирања политичких странака, поштеним критеријумима за расподелу средстава из јавних прихода, ограничењу приватних донација, постојању потпуне транспарентности финансијских извештаја, као и санкција за прекршиоце које би подразумевале чак и суспензију финансирања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије