Читај ми!

ЕУ поздравља тешке али важне кораке Србије

Премијер Александар Вучић информисао је известиоца Европског парламента за Србију Дејвида Макалистера о реформама које спроводи српска влада. ЕУ подржава европски пут Србије и тешке али важне реформе, поручио Макалистер.

Известилац Европског парламента за Србију започeo je тродневну посету Србији сусретoм са премијером Александром Вучићем, након које се састао и са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, преноси Танјуг.

Вучић је Макалистера информисао о реформама које спроводи влада. Такође је истакао значај економских мера ради стварања бољег пословног окружења, како би се привукао већи број страних инвеститора.

Макалистер је нагласио да ЕУ поздравља и подржава Србију на европском путу, у тешким али изузетно важним корацима које предузима српска влада предвођена Вучићем.

Додао је да нова Европска комисија и Европски парламент виде јасну перспективу за будућност Западног Балкана у европској породици, а нарочито Србије – која је важан фактор политичке и економске стабилности региона.

Вучић је у име Владе Србије захвалио Макалистеру на великој помоћи и донацијама које је Европска унија упутила нашој земљи, као помоћ за отклањање последица мајских поплава.

Премијер је истакао да је стратешки циљ Србије чланство у Европској унији. 

Mакалистер се састао и са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем. Током разговора су оценили да постоји висок степен сарадње Србије и Европског парламента.

Дачић је честитао Мекалистеру на избору за новог известиоца Европског парламента за Србију и указао на велики значај који Србија придаје сарадњи са институцијама Европске уније, а нарочито ЕП.

Мекалистер је рекао да ће извештај Комисија ЕУ о Србији завршити у јануару 2015. године и да очекује да ће у марту бити усвојен са великом подршком.

Дачић је изразио задовољство што ће Србија и Немачка сарађивати у оквиру нове "тројке" ОЕБС-а и истакао чињеницу да је Србија постала кредибилнији и предвидљивији партнер за Немачку, а тиме и за ЕУ.

Поред разговора са државним врхом Србије, Макалистер, који је прошлог месеца преузео дужност од Словенца Јелка Кацина, разговараће и са лидерима политичких партија и представницима цивилног друштва.

Нови известилац ЕП за Србију је Немац шкотског порекла, члан је Хришћанско демократске странке (ЦДУ) и сматра се да је веома близак са канцеларком Ангелом Меркел.

Дејвид Макалистер (43), који поседује и британски пасош, од 2010. до 2013. био је премијер немачке покрајине Доње Саксоније, а пре тога шеф посланичке групе у покрајинском парламенту и шеф покрајинског огранка ЦДУ.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво