Читај ми!

Расправа о амандманима на законе о здравству

Посланици Скупштине Србије завршили су претрес амандмана на предложене измене закона о здравственом осигурању који предвиђа смањење броја чланова управног одбора РФЗО и о здравственој евиденцији и докуметнацији. Посланици рад настављају сутра о изменама Закона о финансирању политичких активности.

13.06 - Завршен претрес амандмана на предложене измене закона о здравственом осигурању.

09.15 - Почела седница Скупштине.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је у парламенту, образлажући предлоге, да је циљ измена Закона о здравственом осигурању унапређење институција у здравству које доносе значајне одлуке за функционисање система обавезног здравственог осигурања, преноси Танјуг.

Изменама закона о здравственом осигурању предвиђено је да Управни одбор Републичког фонда за здравствено осигурање уместо 21 члана има седам чланова, а Надзорни одбор пет, уместо досадашњих седам.

Од седам чланова Управног одбора тог фонда, четири ће бити представници државе, односно предложиће их министар здравља, док ће по једног члана предложити представници синдиката, пензионера и земљорадника.

Три члана у Надзорном одбору предложиће министар здравља, а по једног представници синдиката и пензионера.

"Фонд не можемо да водимо ми, ни не знам ко, зато постоје стручне комисије које дају предлоге и задатке који треба да се ураде, а ово је само један контролни механизам да се испоштују одлуке", рекао је министар здравља Златибор Лончар.

У посланичком клубу Демократске странке сматрају да би у Управном одбору требало да буде и једна особа са инвалидитетом.

Истичу да је 21 члан управног одбора и седам чланова Надзорног била велика бројка, поготово што су примали месечно око 50.000 динара, односно око 100.000 евра годишње.

Посланик те странке Душан Милисављевић питао је министра Лончара да ли је истина да је у Републичком фонду од доласка новог директора примљено више од 37 новозапослених и то нестручних лица, који немају искуства у струци, физитерапеута, грађевинских инжењера, нестручних да воде Фонд.

У опозиционом СДС-у сматрају да ће изменама закона политика одлучивати о начину трошења здравственог новца у Србији и да ће бити укинуто право оних који пуне Фонд да о томе одлучују.

"Мењате функцију, начин функционисања Фонда, и то није проблем. Онда можете у следећем акту слободно да укинете Фонд јер није ни потребан. Ја сам против тога, као и моја странка Заједно за Србију, СДС и Странка Зелених", рекао је посланик СДС-а Благоје Брадић.

Славица Ђукић-Дејановић: Деликатна ситуација у здравству

Бивша министарка здравља и посланица СПС-а Славица Ђукић- Дејановић истакла је да без реформи унутар система осигурања нема реформи у здравству, да је постојећа ситуација у здравству више него деликатна и да неко мора да преузме одговорност за поправљање атмосфере у здравству.

"Да бисмо отпочели реформе у систему осигурања, Министарство мора да има већи утицај, а то је једино могуће на начин како је предложено текстом измена закона", рекла је она.

Славица Ђукић- Дејановић сматра да би требало питати осигуранике шта они мисле, а они мисле, одговорила је, да им треба добро организована здравствена установа у којој могу да добију здравствену услугу на најквалитетнији начин.

Закључила је да би у одлучивање о дистрибуцији средстава из Фонда требало да буду укључени они који најбоље знају потребе здравствених установа.

Изменама Закона о здравствном осигурању, тврде предлагач и посланици већине, постиже се ефикаснија контрола трошења средстава тог фонда, док опозиција упозорава да ће фонд променом структуре чланова у управном одбору, постати фонд државе, а не осигураника. 

Када је реч о Предлогу закона о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства, тим законским решењима на адекватнији и рационалнији начин ће се пратити здравствено стање и здравствене потребе становништва, имајући у виду да је у претходном периоду дошло до интензивног развоја здравствених и информационо-комуникационих технологија.

Предвиђене су и новчане казне за здравствене установе и друга правна лица ако не воде здравствену документацију и евиденцију како је прописано законом, ако наруше тачност података и право на приватност.

Посланици владајуће већине, али и опозиционих партија најавили су да ће подржати предложене законе из области здравства, оценивши да ће допринети развоју модерног здравственог система и бољој здравственој заштити грађана.

Скупштина сутра у 10 часова наставља седницу о изменама Закона о финансирању политичких активности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се