Читај ми!

Филеово oпроштајно писмо Николићу

Председник Србије Томислав Николић добио је писмо од Штефана Филеа, доскорашњег комесара за проширење ЕУ. Филе истиче да је подршка коју је Николић пружио европској перспективи Србије значила да је она спремна да одлучно иде ка ЕУ.

Штефан Филе, у писму упућеном председнику Николићу, наводи да је задивљен достигнућима Србије у овим тешким временима, и додаје да пре пет година нико није могао да замисли да ће Србија доћи до процеса приступања ЕУ, преноси Танјуг.

Филе је указао на то да ће "пут ка Европској унији и даље бити захтеван процес", а да ће "тешки економски изазови, са којима се Србија суочава, захтевати храброст и одлучност како политичког врха, тако и грађана".

"Охрабрен сам амбициозним економским циљевима које је Влада Србије себи зацртала у том погледу. Уверен сам да ће Србија успети да одговори на кључне изазове и наставити да игра водећу улогу у региону Западног Балкана", навео је доскорашњи европски комесар.

Захваљујући Николићу на одличној сарадњи, Филе је оценио да је у току протеклих пет година Европска комисија ојачала кредибилитет политике проширења и унапредила своју способност прилагођавања, тако што је обезбедила већу усредсређеност на спровођење фундаменталних реформи у раној фази процеса проширења.

"Вашој земљи и Вама желим пуно успеха у даљој реализацији нашег заједничког европског подухвата. Европска комисија ће и даље бити снажан и поуздан партнер Ваше земље на даљем путу Србије ка Европској унији", нагласио је Филе.

На крају писма упућеног председнику Србије, Штефан Филе је, као посебан израз пријатељства, написао: "Заједно смо прешли дугачак пут од првог сусрета у Бриселу, и свих ових година сам уважавао Ваше поверење и отвореност. Надам се да ће нам се путеви поново укрстити у будућности".

Штефан Филе је 31. октобра окончао петогодишњи мандат комесара за проширење ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се