Читај ми!

Шта струји српском десницом?

После недавних избора у ДСС-у у јавности је покренута полемика о томе каква је будућност деснице у Србији и да ли евроскептичне странке поново могу да буду значајан политички фактор у будућности. ДСС најављује окупљање националног блока, а истовремено се наставља осипање те странке.

Из Демократске странке Србије, која на изборима у марту није прешла цензус, настаће још најмање три странке: Српска народна партија Ненада Поповића, Државотворни покрет и Српски отаџбински фронт Синише Ковачевића.

Док ДСС свакодневно напуштају оснивачи и функционери, председеница странке Санда Рашковић Ивић најављује формирање Националног блока.

"У том блоку поред људи који су интелектуалци, јавне личности, академици, ја видим Двери, Трећу Србију, Покрет ветерана, Српска демократска странка. Уверена сам да ћемо до нове године успети сви да се окупамо, да направимо један програмски документ", каже Санда Рашковић Ивић. 

Изван националног блока остају странке које оснивају они који су изашли из ДСС-а, иако су им програмска опредељења наизглед идентична - сви тврде да су евроскептичне странке десног центра, чији је циљ политичка неутралност и економски патриотизам.

Слободан Самрџић, сада из Државотворног покрета, поручује да их од ДСС-а разлике чврст став да не треба сарађивати са режимом ни у ком погледу.

"Та ствар вас може усисати и променити политички и ми мислимо да се на краћи рок ништа не може променити", каже Самарџић.

Ненад Поповић, оснивач Српске народне партије, твди да се разликују од других јер су у њој људи који су остварени и професионално и материјално, па им политика није основно занимање.

Управо је инсистирање на малим разликама највећа препрека јачању деснице, сматрају аналитичари који на том политичком спектру виде значајан гласачки потенцијал.

"У условима у којима сте ви разједнињени, где је дух полемике оно што вас карактерише, ви тешко можете мобилисати присталице, ви шаљете поруку да вам није битан бирач већ да вам је битно у каквим детаљима се разликујете, што у крајњој линији за политичку борбу није најбитније", објашњава Дејан Вук Станковић.

Од избора у марту евроскептичне странке деснице немају своје предствнике у Парламенту. Најближе цензусу биле су ДСС са 4,2 и Двери са освојених 3,5 одсто гласова.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије