Читај ми!

Поновљени избори за два национална савета

На три бирачка места у Општини Тутин и на једном у Бујановцу понoвљени су избори за чланове два национална савета. Гласање је овај пут протекло без инцидената.

Листа "За бошњачко јединство - др Сулејман Угљанин" саопштила је да је добила убедљиво више гласова од листе "За Бошњаке, Санџак и муфтију".

Према подацима изборног штаба "За бошњачко јединство", та листа је добила 799 гласова (70,3 одсто), док је за "За Бошњаке, Санџак и муфтију" гласало 229 грађана (22,7 одсто) изашлих на поновљене изборе.

На вечерашњој конференцији за новинаре је саопштено и да у коначном збиру Листа "За бошњачко јединство - др Сулејман Угљанин" има 19.305 гласова, односно 54,62 одсто изашлих на изборе, док је листу "За Бошњаке, Санџак и муфтију" у свим општинама Србије подржало 16.044 Бошњака (45,3 одсто).

У Тутину и Бујановцу су у 20 сати затворена укупно четири бирачка места на којима су поновљени избори за националне савете националних мањина, а све је прошло без проблема.

На поновљене изборе на три бирачка места за Национални савет бошњачке националне мањине у општини Тутин, према првим резултатима, изашло је око 45 одсто уписаних бирача.

Заменик председника Републичке изборне комисије Иван Шебек је нагласио да то нису коначни резултати и да ће коначни резултати бити познати сутра.

Избори за Националне савете бошњачке мањине понoвљeни су на бирачком месту 7 у Основној школи "Вук Караџић", Дубово, бирачком месту 30 у школи у месту Кониче и на бирачком месту 36 у школи у селу Рибариће.

Избори за Национални савет албанске националне мањине су поновљени у општини Бујановац, где је на бирачком месту Кончуљ један гласачки листић био вишак у односу на број изашлих бирача на првобитним изборима 26. октобра.

У Бујановцу и Прешеву пријављено је пет листа за изборе за Национални савет Албанаца.

У Србији су 26. октобра одржани избори за националне савете националних мањина, а бирачи који су своје савете бирали на непосредним изборима могли су да гласају на 881 месту.

Право да гласа имало је 456.444 бирача уписаних у посебан бирачки списак.

Републичка изборна комисија прогласила је 82 листе за избор 17 националних савета националних мањина.

И електорске скупштине за избор националних савета хрватске, македонске и црногорске националне мањине у Србији су завршене, а све је протекло у најбољем реду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије