Читај ми!

Дачић: Србија неће остати без руског гаса

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да ове зиме "сигурно неће бити проблема са снабдевањем гасом", али да Србија мора да измири своја дуговања за гас према Русији.

Ивица Дачић је на конференцији за новинаре рекао да су односи Србије и Русије пријатељски али је навео да и у тим пријатељским односима не смемо заборавити економске параметре, преноси Бета.

"То значи да треба да се нађе начин за решавање питања дуговања које Србија има за испоруке гасе", рекао је Дачић.

Објаснио је да има различитих врста дуговања, и да нека датирају још од пре 10-15 година, а да су нека сада актуелна.

"Влада Србије разматра како да то (плаћање дуга) изведе, а да не угрози економску реформу која је у току, јер би таква врста отплата, уколико бисмо сада узимали нове кредите за то, могла да угрози ниво опште задужености наше земље, и зато се траже најбоља могућа решења. Очекујем да ће у наредним данима бити постигнуто решење", најавио је српски министар.

Истакао је да не постоји директна веза између Србије и Русије, када је реч о гасоводу, тако да Београд мора да дели судбину свих земаља на том путу и подсетио да су ЕУ, Украјина и Русија постигле договор о снабдевању гасом.

"Једно је сигурно: Грађани Србије сигурно неће остати без руског гаса", тврди шеф српске дипломатије.

Рамина посета Београду веома важна

Говорећи о посети албанског премијера Едија Раме Србији, Дачић је рако да је та посета веома важна и да је добро што ће до ње доћи, упркос томе што су је неки политичари, "у складу са неким увреженим начином размишљања", отказали и тиме још више закомпликовали односе две земље.

"То није циљ ове владе... већ да тешке ствари решавамо и да предузимамо храбре кораке. Ми радимо најтежи посао на Балкану, наша влада. Лакше је Рами да дође у Београд, него нама да га дочекамо после инцидента на (фудбалској) утакмици Србија-Албанија", рекао је Дачић.

Поручио је да се нада да ће посета албанског премијера, првобитно заказана за 22. октобар, а потом одложена за 10. новембар, протећи "у најављеном облику, а то значи да ће главни циљ те посете бити нормализација односа и њихово даље унапређење".

Додао је да програм посете још није утврђен, као и да постоје предлози с албанске стране који тек треба да буду усаглашени на нивоу кабинета два премијера, уз асистенцију српског министарства спољних послова.

Двоструки стандарди у регионалној сарадњи 

Рекао је и да, када се ради о регионалној сарадњи, има неких двоструких стандарда, као пример наводећи и то што је Албанија блокирала Србију у потписивању Акционог плана за индивидуално партнерство са НАТО (ИПАП), што је, како је указао, највећи ниво сарадње једне земље са западном војном алијансом а да не буде њен члан.

"Србија је са НАТО усагласила ИПАП. То је прошло све инстанце, и онда је Албанија уложила примедбу, односно она је стопирала... Не може да се од Србије тражи да будемо конструктивни, а шта сад Албанија ту глуми у смислу НАТО", поручио је Дачић.

"Па људи, цео живот нас терате да идемо у НАТО, а сад кад смо хтели да потпишемо, ви нам не дате. То је показатељ колико постоје двоструки стандарди. Овај потез Албаније наишао је на осуду свих", додао је Дачић.

Истакао је да је за Србију било веома тешко да донесе одлуку о НАТО.

"После више година смо пресекли, а онда нас је Албанија блокирала. То је показатељ политичке незрелости и одсуства једних истих критеријума за све", рекао је шеф српске дипломатије.

Србија жели да усклади спољну политику са ЕУ

Дачић је рекао је да Србија тежи да усклади своју спољну и одбрамбену политику са Европском унијом и да се нада да ће ускоро бити отворена преговарачка поглавља којима се то регулише.

"Обављен је скрининг поглавља 31 и ми очекујемо од Европске комисије да оцени тај посао и предложи отварање тог важног дела у преговорима о приступању Србије ЕУ, јер је наша земља кључна за стабилност региона", навео је Дачић.

Он је као веома важну споменуо и одлуку Владе донету у четвртак да у Србију могу да уђу без виза страни држављани који имају важећу визу или регулисан боравак у државама Шенгенске зоне, Велике Британије и осталих чланица Европске уније или САД.

"Имали смо пуно приговора да је веома компликована процедура за издавање наших виза, да велики број људи одустане од доласка због тога. То није у нашем интересу, ни када се ради о туристима, а поготову о инвеститорима", рекао је Дачић.

Министар је најавио и да "жели и хоће" да иницира да Скупштина Србије расправља о главним правцима спољне политике Србије.

"Нека посланици кажу своје мишљење. Ово није спољна политика једне партије, владајуће коалиције, двоје-троје људи, већ једне земље... Озбиљне земље не мењају спољну политику сваки час", истакао је Дачић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије