Читај ми!

Јачање сарадње Београда и Скопља

Председник Србије Томислав Николић и председник Македоније Ђорђе Иванов сагласили су се да између две земље треба интензивирати односе у свим сферама од заједничког интереса, а пре свега на пољу инфраструктуре и економије.

На заједничкој конференцији за новинаре са Ивановом, председник Николић је рекао да је сарадња две земље добра и да се пријатељски односи развијају у духу добросуседских односа и уз добар политички дијалог на највишем нивоу.

"Србија је захвална Македонији на указаној помоћи током поплава у мају и септембру", рекао је председник поручивши да је Македонија у први мах донирала 370.000 евра, а затим и 175.000 евра у готовом новцу. На донаторској конференцији, додао је Николић, од Македоније је Србији стигло још додатних 100.000 евра.

Када је реч о економској сарадњи, председник Србије је рекао да је Србија један од најважнијих спољнотрговинских партнера Македоније, истакавши да је робна размена између две земље у 2013. години већа за 40 одсто него 2012. године.

"Значај подстицају економске сарадње даће нови споразум који би требало да буде потписан током наредне седнице две владе. Постоји значајна могућност за унапређење и повећање обима робне размене", рекао је председник Србије.

Николић је навео и да је председник Иванов потврдио заинтересованост Македоније за унапређење путне инфраструктуре према Србији, а посебно за што скорији завршетак Коридора 10.

"Завршетком радова на том коридору, који се очекује до краја 2016. године, биће комплетирана и путна и железничка инфраструктура кроз Македонију и Србију", истакао је председник Србије.

Говорећи о европским интеграцијама Србије и Македоније, Николић је рекао да су констатовали да је формирање заједничке комисије за примену споразума о сарадњи у контексту приступања ЕУ, а са циљем размене искустава, веома значајно за процес интеграције.

"Сагласни смо да се што пре оформи заједничка радна група за припрему оперативног програма територијалне сарадње Србије и Македоније како би се лакше приступило ИПА фондовима кроз пројекте у оквиру прекограничне сарадње", поручио је Николић.

Осврнуо се и на то што се у овој години обележава 100 година од почетка Првог светског рата и рекао да сматра да је то добра прилика и повод да се обнове споменици храбрих суграђана, захваљујући чијој жртви и храбрости ми данас живимо у миру и слободи.

"Замолио сам председника Иванова да се што пре усвоји споразум о заштити војних меморијала и места страдања цивила", поручио је Николић.

Председник Иванов је констатовао да две земље имају одличне односе на највишем нивоу и изразио наду да ће ускоро бити организована заједничка седница влада две земље у Македонији.

Он је рекао да ће седница бити организована како би се подстакли још бољи односи, као  решавање још нерешених питања.

"Имамо дугу историјску и културну традицију и заједничку визију", констатовао је Иванов и додао да Србија и Македонија имају исте тежње ка ЕУ. Према његовим речима, две земље треба да "динамизирају односе у свим сферама од заједничког интереса".

Рекао је и да је питање инфраструктуре било доминантно питање у његовим разговорима са председником Николићем и поручио да Србија и Македонија треба да побољшају економску сарадњу и трговинску размену, која је, како је оценио, већ добра.

"Србија је један од највећих спољнотрговинских партнера Македоније са којом остварује трговинску размену у вредности од 800 милиона долара", рекао је Иванов и истакао да је циљ да та размена достигне милијарду долара.

Говорећи о развоју економске сарадње, македонски председник је рекао да македонски и српски привредници намеравају да оформе заједнички "бизнис клуб" и оценио да је потребна што већа комуникација између наших људи.

Потребно је, такође, развити енергетске капацитете и обезбедити енергетску стабилност региона, указао је Иванов.

"О неким питањима се разилазимо у ставовима, али то не блокира добре односе у другим областима", напоменуо је Иванов, истакавши да Србија и Македонија у том смислу представљају добар пример у региону.

"О свему се може разговарати ако постоји заједнички интерес", нагласио је македонски председник.

У контексту европске перспективе региона, македонски председник је оценио да су "европске интеграције најбољи начин да иза себе оставимо наше балканске анимозитете и да, уместо тога, инвестирамо у младе и будућност".

У међувремену, супруге председника Србије и Македоније Драгица Николић и Маја Иванова обишле су школу "Сава Јовановић Сирогојно" у Земуну, као и Народни музеј у Београду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије