Читај ми!

Чешке фирме добродошле у Србији

Премијер Србије Александар Вучић рекао је у Прагу да је ЕУ стратешко опредељење Србије, да она на том путу жели да оздрави своју економију и да су чешке фирме добродошле да помогну у томе.

Председник српске Владе се на почетку посете Прагу састао са премијером Чешке Бохуславом Соботком, са којим је разговарао о билатералним односима, очувању политичког дијалога, подршци коју Чешка даје Србији на путу ка ЕУ, као и јачању економске сарадње.

Александар Вучић је захвалио на помоћи коју је чешка влада упутила Србији током поплава и нагласио да очекује посету премијера Соботке Србији, као и учешће на самиту премијера који ће бити одржан у децембру у Београду.

"Чешка сматра Србију пријатељском земљом и ово је добра прилика да направимо корак даље у нашим односима", истакао је премијер Соботка и потврдио да ће присуствовати Кинеском инвестиционом самиту у децембру у Београду.

Том приликом у Београд ће допутовати и привредни представници из Чешке који ће са српским колегама разговарати о привредној сарадњи и организацији Српско-чешког привредног форума.

Према Вучићевим речима, у 2013. години повећана је робна размена између две земље за 32 одсто, док је у 2014. години повећана за 10,8 одсто, што износи између 620 и 630 милиона евра.

Премијер Србије се нада да ће у наредним годинама робна размена достићи милијарду евра.

Теме разговора биле су и веће учешће чешких компанија на изградњи инфраструктурних пројеката у Србији, као што је рад на модернизацији пруге Ниш–Димитровград, Термоелектрани "Штаваљ" и унапређење сарадње у области пољопривреде.

Премијер Соботка је захвалио српском колеги на подршци коју српска влада даје чешкој мањини у Србији.

Вучићу је приређен свечани дочек, уз интонирање химни две државе.

Младек: Србија – кључни партнер Чешке на Балкану

Српски премијер се састао и са чешким министром трговине и индустрије Јаном Младеком, који је истакао да је Србија за Праг кључни партнер на Западном Балкану и да нуди интересантне инвестиционе могућности.

"У јануару 2015. године биће одржана седница Мешовитог комитета у Београду. То је добро јер повећава интересовање чешких фирми за Србију. Обим робне размене између Чешке Републике и Србије у последњих пет година повећан је двоструко и постоји низ заједничких пројеката. То је добар основ за унапређење наше економске сарадње", истакао је Младек.

Вучић се састао и са представницима највећих чешких компанија заинтересованих за улагања у Србији, а састанку је присуствовао и министар финансија Душан Вујовић.

Обраћајући се чешким привредницима, Вучић је истакао да је Србија много урадила на побољшању пословне климе увођењем економских реформи и низа закона који су усвојени у последњих неколико месеци.

Почетак аранжмана са ММФ-ом довешће до још веће сигурности за стране инвеститоре, закључио је Вучић и позвао чешке инвеститоре да дођу у Србију и искористе могућности које српска влада даје страним инвеститорима.

"Стране фирме у Србији задовољне су условима и квалитетом радне снаге, као и повољним подстицајним пакетима које наша влада даје страним инвеститорима", истакао је Вучић.

Чешка спремна да помогне Србији

Председник чешког парламента Јан Хамачек поручио је у разговору са премијером Вучићем, да је Чешка спремна да помогне Србији у процесу евроинтеграција.

"Пут ка ЕУ је компликован и ми смо спремни да са вама разменимо искуства и да вам дамо савете како бисмо вам олакшали процес придруживања", нагласио је Хамачек, а саопштила владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Вучић и Хамачек су се састали на крају данашње посете српског премијера Чешкој Републици, а разговарали су о унапређењу сарадње два парламента и подршци Чешке европском путу Србије.

Закључено је да Србија и Чешка препознају значај регионалне сарадње у циљу економског оснаживања западног Балкана, наводи се у саопштењу.

Вучић се састао и са представницима чешког произвођача пнеуматика "Митас" с којима је разговарао о повећању броја запослених у Србији. Разговарали су о подстицајним пакетима које би српска влада могла да понуди за отварање нових радних места.

"Митас" у Србији послује од 2008 и у својој фабрици у Руми, која запошљава 566 радника, годишње произведе око 300.000 комада пнеуматика. Та компанија је друга у Европи по производњи пнеуматика за пољопривредне машине, са 35 посто заступљености на европском тржишту.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије