Ивановић жртва "владавине права" на Косову

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је за РТС да су наводи да је тужилац Еулекса кривотворио документа против Оливера Ивановића узнемиравајући и да се тиме доводи у питање владавина права на Косову и Метохији.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Марко Ђурић рекао је да је неопходно спровођења дела споразума, који подразумева да се у општинама са српском већином на Косову и Метохији успоставе судови и тужилаштва у којима ће, пропорционално етничкој структури становништва, бити заступљени Срби.

Ђурић је нагласио да међународно правосуђе не може да замени домаће правосуђе на подручју Косова и Метохије.

Он је подсетио да је лист "Политика" објавио да поседује документе који доказују да је кривотворена документација МУП-а Србије у случају на основу кога се још увек у притвору држи Оливер Ивановић и поновио да је неопходно да правосудни органи испитају те наводе и да се утврди истина.

Влада Србије је још пре више месеци понудила гаранције за пуштање на слободу Ивановића, али оне нису уважене, што ставља Ивановића у подређен положај у односу на оптужбу, која је имала 15 година да се припрема за овај предмет, док ће Ивановић на располагању имати само око два месеца, можда и мање, образложио је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је указао да се на тај начин шаље лоша порука, јер је Ивановић, који је један од најумеренијих српских политичара на Косову и Метохији, невин.

Ђурић је указао да Ивановић није једина жртва, јер постоји шири проблем везан за владавину права на Косову и Метохији, где су десетине људи некажњени за злочине, док се десетине без суштинских и правих разлога налазе у затвору.

"Вероватно је бољи Еулекс од приштинских судија, али свакако није бољи Еулекс од српских судија", истакао је Ђурић.

Ђурић је истакао да су циљеви стварање Заједнице српских општина, наставак помоћи и борба за наш народ на Косову и Метохији и "учешће у покрајинским институцијама да би наш утицај био већи" и подсетио да је 110.000 Срба остало на Косову и Метохији.

Коментаришући рушење пет српских кућа у Ђаковици, Ђурић је рекао да је запањен цинизмом представника локалних Албанаца, јер је локална самоуправа у Ђаковици срушила те куће и да није тачно да су те куће у лошем стању.

Ђурић је указао да у Клини, Истоку и у многим општинама на Косову и Метохији нема ниједног српског полицајца и да је једини начин да се то промени је учешће у покрајинским институцијама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије