Читај ми!

Посланици о правосудним законима

Скупштина Србије расправљала изменама Закона о судијама и јавном тужилаштву, које је поднела група од 199 народних посланика. И опозција и власт најављују подршку предложеним решењима. Посланици ДС-а и НС-а напустили заседање, због, како тврде, увреда владајуће коалиције.

17.35 - Посланици завршили данашњу расправу. Парламент ће сутра разматрати више споразума.

17.10 - ДС и НС напустили заседање, због, како тврде, увреда владајуће коалиције.

14.00 - Предлогом закона судије и тужиоци неће бити принуђени да одлазе у пензију када су у пуној радној снази, каже у име предлагача Биљана Пантић Пиља. 

13.10 - Почела седница Народне скупштине.

Предлогом закона о измени закона о судијама, судије и тужиоци неће бити принуђени да одлазе у пензију када су у пуној радној снази, рекла је посланица Српске напредне странке Биљана Пантић Пиља.

У име предлагача посланица СНС-а је објаснила да се предлогом закона предвиђа да јавном тужиоцу и судији престаје функција када наврше 65 година и брише се одредба која предвиђа да престаје функција када напуне 40 година стажа.

Биљана Пантић Пиља је указала да је Консултантски савет европских судија пре четири године донео основна начела судства која предвиђају да се независност судства јемчи именовањем до старосне границе.

И УН су усвојиле основна начела независности судства којима се предвиђа да судије не могу бити смењене док не напуне године старости потребне за обавезан одлазак у пензију или им не истекне мандат, додала је Биљана Пантић Пиља.

"Оваквим изменама судије и тужиоци неће бити принуђени да одлазе у пензију када су у пуном јеку своје радне снаге, када су најјученији", истакла је посланица СНС.

Што се тиче измене закона о јавном тужилаштву где се предвиђа да тужилачки приправник, уколико положи правосудни са одликом заснива радни однос на неодређено време, Пантић Пиља сматра да изменама поспешује начело једнакости.

Посланици скупштинске већине најавили су подршку измени закона о судијама и тужиоцима, док је опозиција имала одређене замерке на предложено решење, које предвиђа да, ако неко положи тужилачки испит са одликом, одмах добије и запослење.

Све странке су најавиле подршку изменама Закона о легализацији бесправно подигнутих објеката који предвиђа продужење рока за легализацију за још шест месеци.

Посланик СДПС Муамер Бачевац рекао је да предложение законске измене доприносе побољшању укупног стања у правосуђу и да су део озбиљне реформе која предстоји у оквиру преговора са ЕУ.

И СПС подржава те измене закона, јер се, како тврде, гарантује сталност и судијске и јавнотужилачке функције и њихова финансијска независност.

Посланик Нове Странке Зоран Живковић рекао је да ће измене закона о тужиоцима подржати "осим ако се не ради само о једном специфичном тужилаштву".

"У том закону је и измена да се тужилачки приправници, ако буду оцењени највишом оценом одмах запошљавају, и ми сматрамо да је то лоше решење и да треба да остане као што и пише у садашњем закону, а то је да имају предност у запошљавању", сматра Живковић.

Шеф посалничког клуба ДС-а Борислав Стефановић такође је најавио да ће подржати законска решења из области правосуђа, а да такође сматрају да није најидеалније решење о тужилачким приправницима.

И посланици Социјалдемократске странке деле ставове колега из ДС-а.

Шеф те посланичке групе Марко Ђуришић рекао је да је добио уверавања да, када је реч о тужилачким приправницима, таква решења већ постоје код судија и да то не би био никакав преседан.

"Ми смо уложили ипак амандман у којем кажемо да се то односи на тужилачке приправнике који цео свој приправнички стаж одраде у тужилаштву", рекао је Ђуришић.

На дневном реду биће и Предлог закона о потврђивању Уговора о трговини наоружањем, Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Краљевине Шпаније о размени и узајамној заштити тајних података, које је поднела Влада Србије.

Међу тачкама дневног реда су листе кандидата за председника Комисије за заштиту конкуренције и за чланове Савета Комисије за заштиту конкуренције, које је поднео Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скпштине.

На дневном реду је и Предлог одлуке о изменама Одлуке о утврђивању састава Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, који је поднела председница Народне скупштине Маја Гојковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара