Читај ми!

Линта позвао Пастора да се извини

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта поново је позвао председника Скупштине АП Војводина Иштвана Пастора да се јавно извини прогнаним грађанима који живе у Војводини, због изјаве у вези са нападима на објекте у власништву националних мањина.

Сматрамо да јавне личности посебно оне које обављају одговорне функције, треба да промовишу вредности толеранције и заједничког живота, а не да својим изјавама подстичу поделе и нетрпељивост", навео је Миодраг Линта у саопштењу, преноси Танјуг.

Говорећи о узроцима напада на локале у Војводини после утакмице Србија – Албанија, Пастор је раније рекао да је у последњих 25 година дошло до великог комешања вредносних елемената и да су деведесетих покрајину населили људи који су донели другачију културу и темперамент и који нису у одговарајућој мери успели да се уграде у овдашње друштво.

Линта је навео да је тачно да су прогнани Срби донели са собом другачију културу и темперамент, али и истакао да то треба да буде богаство једног друштва, а не хендикеп.

Додао је и да је тачно да се многи прогнани Срби нису интегрисали у друштво, али је оценио да је један од главних разлога чињеница да многи од њих нису трајно решили стамбено питање, већ у статусу подстанара живе између 15 и 23 године.

"Нажалост, многи од њих нису успели да врате своја одузета имовинска и бројна друга права у местима где су живели пре рата и због тога очекују подршку јавних личности у решавању проблема у местима одакле су протерани, као и у процесу интеграције, а не да буду мета неоснованих оптужби", наводи Линта.

Пастора је позвао да се јавно извини прогнаним Србима и грађанима других националности из Хрватске, Федерације БиХ и са Косова и Метохије, од којих више од 250.000 живи на подручју  АП Војводина.

Линта је додао и да је полиција утврдила да се међу извршиоцима кривичних дела и прекршаја налазе и двојица припадника мађарске националности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара