Угљанин: Битно јединство Бошњака

Сулејман Угљанин, носилац листе Бошњачко јединство, која је победила на изборима за Бошњачко национално веће, оценио је да је веома важно да се успостави јединство Бошњака у Србији како би могли да се изборе за сва права која имају.

На конференцији за новинаре после објављивања прелиминарних изборних резултата, Сулејман Угљанин је рекао да је његова листа имала и има за циљ уједињење свих бошњачких институција и организација, мотивисање свих Бошњака да се попишу масовно у бирачки списак, да стекну услове да остварују своја права, преноси Танјуг.

Угљанин је објаснио да је водио значајне разговоре са представницима СДА Санџака, актуелног БНВ, Бошњачке академије наука и уметности, као и "оба дела јединствене Исламске заједнице".

Сви они су, према његовим речима, подржали листу и њене циљеве.

Бошњаци су, навео је он, мали народ по броју, и зато је важно да буду јединствени, јер Бошњаци у Србији, како је рекао, имају много проблема, много нерешених питања.

Најавио је да ће у даљој фази разговарати са политичким странкама које имају бошњачки предзнак у себи, националним институцијама, као и посланицима у Скупштини Србије који су Бошњаци, али су на листама других странака.

"Пружићемо шансу да сваки Бошњак и институција концентришу своје снаге на једном месту и да добију максимални изборни легитимитет што је предуслов за борбу за права", поручио је Угљанин.

Рекао је да је, као председник мањинске посланичке групе у Скупштини Србије, са својим колегама из клуба поднео Одбору за мањинска и људска права захтев да се размотре правилник и упутства за спровођење избора, који су у основи лоши и дискриминаторски према мањинама.

"Упутили смо захтев да одбор донесе одлуку да се изврше промене у упутствима на начин да мањинске заједнице имају иста права као предлагачи изборних листи на председничким или парламентарним изборима. Неприхватљиво је да мањинске изборне листе имају мања права од политичких странака", подвукао је Угљанин, додајући да се не сме дозволити да мањине буду у лошијем положају.

Испред седишта листе окупило се нешто више од стотину присталица које су прославиле изборну победу.

Међутим, и носилац листе за Бошњаке, Санџак и муфтију, Јахја Фехратовић, прогласио је изборну победу и затражио поништавања резултата у Тутину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара