Читај ми!

СНС предлаже мање новца за странке

Српска напредна странка ће у току следеће седмице предложити Скупштини Србије да по хитном поступку усвоји измене Закона о финансирању политичких партија, којим би се средства из буџета, намењена финансирању политичких партија, смањила за 35 одсто. Посланици СПС-а и ДС-а подржавају предлог.

Шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић Очекује да ће Закон бити усвојен у наредне две недеље, преноси Танјуг.

"То је однос одговорних људи, који препознају и знају стање у јавним финансијама, где поштујемо одлуку да ће 39 процената пензионера помоћи држави да смири своје јавне финаније, да исправи грешке из прошлости, и оно стање у које нас је довела неодговорна влада ДС", рекао је Бабић новинарима у парламенту.

Бабић је истакао да је важећи Закон донела 2011. године већина Демократске странке како би "што више убрали за себе, а говоримо о милионима евра".

Посланик СПС-а Ђорђе Милићевић подсетио је да је та партија, када је усвајан Закон о финансирању странака, јасно изашла са ставом да грађани морају да знају како се троши сваки динар који странке добијају из буџета.

"Наравно да подржавамо предлог који ће водити у правцу смањења средстава, сви у Србији мора да поднесу терет економске кризе, а најмање социјално угрожене категорије становништва", подвукао је Милићевић.

Шеф посланичке групе ДС-а Борислав Стефановић сматра да је свако издвајање за политичке партије, какво је сад предвиђено, превисоко, те да се та партија залаже за смањење и промену тог закона.

"Имали су две и по године времена да донесу Закон по хитном поступку, као што су донели више од 200 закона, али нису то урадили, а сада се ваде на ДС, као што иначе раде, и сви заборављају да је ова власт преко две године, а не пет месеци", рекао је Стефановић.

Лидер Нове странке Зоран Живковић каже да СНС добија из буџета шест милиона евра, а Нова странка 100.000 евра на годишњем нивоу.

"Приметићете драматичну разлику јер без обзира што имамо само два посланика, то је и даље 60 пута више с тим што треба знати да СНС добија средства и из буџета Београда и других градова", указао је Живковић.

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић рекао је Танјугу да се проценат износа за финансирање странака обрачунава у односу на расходе буџета, те да Закон о финансирању политичких активности није на довољно јасан начин одређена сврха буџетских издвајања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије