Удовички: Приоритет професионална управа

Развијање каријерног, службеничког система, професионализација и деполитизација кадрова, као и обавезна обука службеника, неки су од приоритета у оквиру реформе јавне управе, каже министарка Кори Удовички.

Потпредседница Владе Србије Кори Удовички је, на првом састанку Посебне радне групе за реформу јавне управе, представницима Европске комисије представила планове и мере реформе, која је најновијом Стратегијом проширења ЕК постављена као један од три основна стуба реформи на путу ка чланству у ЕУ, преноси Танјуг.

Удовички је истакла да управо таква поставка стубова реформи представља додатан аргумент у напорима да се спроведу све мере у оквиру реформе јавне управе.

"Ми морамо створити делотворну државу, професионалну и модерну администрацију, која ће помоћи у напорима Владе да покренемо привреду и целокупан развој наше државе", рекла је Удовички отварајући састанак Посебне радне групе која је заједничко тело Европске уније и Србије у оквиру процеса приступања Србије.

Удовички је истакла да ће се кроз Стратегију реформе јавне управе радити на унапређењу организационе структуре и подсистема и реструктурирању, како би број запослених одговарао задацима и циљевима самих институција.

Циљ тога су уштеде у систему и побољшање пословног окружења, као и ревидирање доношења јавних политика и побољшање транспарентности и одговорности рада.

"Такође, имамо неколико текућих активности у вези са децентрализацијом, тачније поделом надлежности и одговорности између централне и локалне власти", рекла је министарка државне управе и локалне самоуправе.

Како каже, уколико се та идеја не спроведе у дело у току следеће године имали бисмо "прекомерну бирократију са слабим резултатима".

Министарка је истакла да је један од приоритета у оквиру реформе управо развијање каријерног, службеничког система, професионализација и деполитизација кадрова и обавезна обука службеника.

Осврћући се на Закон о управном поступку, Удовички је нагласила да је то важан пропис у Србији, али и да се морамо побринути да имамо веће учешће власништва када се ради о овом закону и да се директније позабавимо питањима које успоравају процес.

"Рачунамо на вашу помоћ да своје амбиције преведемо у изводљиве и јасне акционе планове са добро утврђеним приоритетима до краја ове године, посебно јер не желимо да предвидимо грандиозан и неостварив план", закључила је Удовички.

Жан Ерик Паке, директор Директората за проширење Европске комисије нагласио је да је важно да Посебна група за реформу јавне управе помогне да се стратегија формулише на најбољи начин.

Истакао је задовољство што Министарство државне управе и локалне самоуправе има одличну подршку од свих релевантних актера и изразио уверење да ће реформа јавне управе остати на врху агенде приоритета за Владу Србије.

"Стратегија реформе јавне управе је конзистентна са оним како ми видимо ту реформу", нагласио је Паке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се