Читај ми!

Вучић: Чинимо све да очувамо стабилност

Премијер Александар Вучић рекао је да Србија припада реду држава чланица Европске уније, где желимо да будемо уважавани на начин на који ми уважавамо Унију. Филе: Не тражимо од Србије да призна Косово.

Александар Вучић је на конференцији за новинаре након састанка са комесаром ЕУ за проширење Штефаном Филеом рекао да је са гостима из ЕУ разговарао о политичкој стабилности Србије и региона, економским реформама и нашем приступу ЕУ. 

Захваливши ЕУ на досадашњој подршци, премијер је рекао да је Србија чинила све и да ће чинити све да очува досадашњу стабилност.

Било која нестабилност, како је рекао, погодује највише онима који би нешто да учине против Србије.

"Нама стабилност погодује јер желимо развој и прогрес Србије. Србија се понаша озбиљно и одговорно не зато што је слаба већ зато што је то боље за нас и регион", рекао је премијер.

Вучић је навео да је са гостима из ЕУ разговарао о економским реформама које се не спроводе, како је рекао, зато што то неко у Влади хоће јер је бахат и осион.

"Ми желимо да излечимо Србију. Реформе су болне, али ми желимо успешну и нормалну земљу", рекао је премијер и додао да нам је подршка ЕУ битна јер нико не жели да узима још једну земљу слабе економије.

Трећа тема о којој је било речи са гостима из ЕУ је приступ Србије Унији, рекао је Вучић и додао да се разговор пре свега односио на то када и на који начин можемо очекивати наш напредак.

"Србија ради пуном паром да доноси законе, али ми нећемо да молимо никога за чланство у ЕУ. Зато ћемо испуњавати задатке, а све остало је на нашим вечерашњим гостима и државама чланицама", истакао је Вучић и додао да Србија не жели да јој било ко даје милостињу.

"Сматрамо да Србија припада реду земаља које припадају ЕУ и очекујемо да нас Унија уважава на начин на који ми уважавамо њих", нагласио је Вучић.

Вучић: Не тумачим туђе изјаве, важније ствари су пред нама

Вучић је одговарајући на питања новинара у вези с изјавом албанског премијера Едија Раме да Србија треба да се помири са независношћу Косова – рекао да не жели то уопште да тумачи.

"Не желим чак ни оштро да реагујем, не зато што немам понос или што не умем да браним интерес и понос Србије – већ не желим да реагујем оштро, јер сматрам да су много важније ствари пред нама него да стичем политичке поене препуцавајући се са неким, а на чему се поени најлакше добијају", рекао је Вучић.

Истакао је да, за разлику од неких других политичара, не жели и не воли да виче, а посебно када неко није присутан и додао да је код нас часније када се то ради у нечијем присуству.

На питање како коментарише изјаву косовског министра Енвера Хоџаја да би на крају преговарачког процеса Србија са Косовом требало да потпише мировни споразум, Вучић је рекао да није приметио да постоји било какав рат нити било шта слично, али и додао да се људи на различит начин баве политиком.

"Мислим да је било веома важно да можемо да разговарамо па макар се у много чему не сложили и не слагали, и мислим да је то велико достигнуће", рекао је Вучић.

Навео је да су и у томе много помогли пријатељи Србије, какав је и Филе, а да је сад наша обавеза да покажемо одговорност и озбиљност.

Поновио је и да није случајно да је "разлика између нас и њих у томе што смо ми похапсили све који су палили пекаре и посластичарнице албанске и горанске, а да они нису били су у стању да осуде заставу 'Велике Албаније'".

"Мислим да та разлика довољно говори о озбиљности и одговорности свих", рекао је Вучић и додао да је његова обавеза да заједно с Владом и председником Србије води земљу тако да ужива у миру, да буде нормална и модерна...

Филе: Велики напредак Србије у евроинтеграцијама 

Одлазећи комесар за проширење ЕУ Штефан Филе рекао је да је Србија сада сигуран кандидат за улазак у Европску унију и да је срећан што се више не поставља питање да ли ће ући у ЕУ, већ када.

Филе је рекао да је последњи пут пред новинарима у Србији у улози комесара за проширење ЕУ, а да је Србија, од његовог првог доласка пре пет година, остварила велики напредак у интеграцијама.

"Веома сам срећан што сам после мање од пет година видео да је Србија постала сигуран кандидат за улазак у ЕУ и да, уместо да се фокусирамо на питање да ли – фокусирамо се на питање кад", рекао је Филе.

Филе је рекао и да је са Вучићем и раније причао о томе на који начин земља и њени грађани могу да имају бенефите док је земља на путу ка ЕУ.

Он је рекао да се данас фокусирамо на економију и истакао да Србија у тешким економским реформама није сама и да ће ЕУ помоћи – не само саветима већ и финансијски.

Филе је истакао и да је Србија постала стуб стабилности у региону, што је потврдила и данашња регионална конференција министара спољних послова и финансија у Београду.

"Срећан сам што сам део те три приче, и што радим са свим људима у Србији, и поносан сам што радим са премијером Вучићем", рекао је Филе.

Комесар за економска и монетарна питања Јирки Катаинен рекао је на конференцији да је српска влада почела да предузима важне економске реформе и послала јасну поруку да је способна да води рачуна о сопственој економији.

Он је указао и да су економске реформе увек тешке, али да су неопходне и да се не могу избећи, те да су пре свега потребне због страних инвестиција.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се