Опозиција критикује ребаланс буџета

Посланици опозиционих странка у Скупштини Србије оштро су критиковали предлог ребаланса буџета за 2014. годину, истичући да је он “јасан доказ неспособности актуелне власти”.

Посланик Нове странке Зоран Живковић каже да се ребалансом повећава рупа у буџету, али и да садржи неуставне и противзаконите одредбе јер је предвиђено умањење пензија, преноси Танјуг

"Смањењем пензија задире се у стечено право пензионера. Однос између појединих корисника пензија не сме да се мења, то је неуставно", истиче Живковић.

Наглашава да је таквим предлогом држава пензионере сврстала у непријатеље број један, када је одредила да буду социјална група која треба да помогне попуњавању државне касе.

"Овим ребалансом се само повећава рупа у буџету, јер се повећавају субвенције за јавна предузећа, зато што је премијер Александар Вучић меког срца неком рекао да ће то да се настави", оцењује Живковић.

Наглашава да држава мора да штеди, али на прави и фер начин, тако што би отпустила све партијске људе, али и да смањи плате запосленима у државним агенцијама које, како наводи не служе ничему.

Критикује Владу јер је предлог ребаланса који је написан на 361 страници, послала касно синоћ, дан уочи расправе.

"То је силовање парламента, непоштовање традиције и правне праксе", каже Живковић.

За шефа посланичке групе Демократске странке Борислава Стефановића, предложени ребаланс је изузетно лош и доказ је непособности власти.

"Ово је резултат неспособне, незналачке и некомпетентне власти којој је ово седми буџетски експеримент у последње две и по године, а четврти покушај реформе пореског система", истиче Стефановић.

Каже да се влада понаша као пијани коцкар, која се задужује и не штеди.

"Повећали су издвајања за финансирање политичких странака, а онда наш премијер каже да је то због закона демократа. Извините, у вашим рукама је и нож и погача, имали сте две и по године да донесете нов закон", поручује Стефановић.

Додаје да је власт грађанима сликом демонстрирала како се штеди, прослављајући јуче шест година од оснивања, "пред пуним овалима".

"Премијер је прво поручио грађанима да стисну зубе и да ће им бити боље 2014, а сада каже до 2016. Министар финансија Душан Вујовић говори да треба да поднесу жртву јер је то инвестиција, па нека се он жртвује", каже Стефановић.

Наглашава да власт "лаже грађане" говорећи да ће им бити боље, јер се ребалансом драстично смањује потрошња, а не улаже се у развој, извоз, нити се поспешује наплата акциза и пореза.

Посланик Нове демократске странке Марко Ђуришић такође оцењује да је ребаланс показатељ неспособности владе да одговори на економску кризу.

"Из овог ребаланса јасно се види пад привреде активности, пад плата, слаба наплата пореза, све је у паду, а држава не штеди, што се јасно види по броју запослених у државним органима" поручује Ђуришић.

Каже и да није повећано финансирање политичких партија, већ да је смањено за 70 милиона динара, а да је повећање буџетских расхода од 800 милиона динара заправо повећање због реконструкције владе и одржаних мартовских избора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара