Читај ми!

Бирачко место за мањине и у Косовској Митровици

Одобрено је да се једно бирачко место за избор за Националне савете мањина отвори и у Косовској Митровици, где је уписано 405 бирача. Држава преузела пуну одговорност за ове изборе, поручио Вељко Одаловић.

Заменик секретара Републичке изборне комисије Вељко Одаловић рекао је да ће на изборима за Националне савете националних мањина, поред 880 бирачких места бити отворено још једно у Косовској Митровици, преноси Танјуг.

"Након добијене сагласности ОЕБС-а да се ови избори одрже и на Косову, одобрено је да се једно бирачко место отвори и у Косовској Митровици где је уписано 405 бирача, тако да ћемо у току дана приступити и тој последњој припреми да људима који живе превенствено у том градуи, али и другим деловима Косова омогућимо то право", рекао је Одаловић.

Говорећи о завршним припрема за изборе за национале савете, Одаловић је на конференцији за новинаре у оквиру пројекта "Minority news" рекао да је добро што су из ОЕБС-а разумели да је ово нешто што једноствно треба поштовати.

Одаловић је додао да је држава преузела пуну одговорност за ове изборе и да је тиме што је РИК одређен да спроведе изборе за националне савете послала поруку да преузима овако осетљив посао.

"Бирачки материјали су јуче дистрибуирани и биће подељени бирачким одборима", рекао је Одаловић, додајући да је сав изборни материјал преведен на језике националних мањима, да су обрасци исти за свих 17 листа, да су бирачки спискови закључени и да РИК није имао разлога да било кога фаворизује или издваја.

Према његовим речима, пријавило се близу 400 посматрача и то 50 страних и око 350 домаћих, што значи да ће сваки посматрач у просеку моћи да обиђе бар два бирачка места, а РИК ће одлучивати о свим приговорима уколико их буде.

Помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Нина Фира рекла је да је у посебне бирачке спискове за изборе Националних савета националних мањина уписано 457.717 бирача што је за око 30.000 више него на прошлим изборима што говори о великој заинтересованости припадника мањина за учесће на изборима, али и одговорности надлежних институција.

Она је подсетила да се 17 националних савета бира непосредним путем, а три - Македонски, Црногорски и Хрвастски путем електорске скупштине.

"За изборе се пријавило 340 електора за изборе електорским путем,од којих је РИК до сада потврдила њих 313", рекла је Фира.

Заменик директора Канцеларије за мањинска права Драгољуб Ацковић је указао да национални савети имају све значајнију улогу, да Канцеларија сарађује са свима и да за сада нема неких значајнијих примедби.

Он је додао да је последња два дана примио примедбе да је у неким срединама велики број Рома уписан у бирачки списак, али не лично и то као Египћани, што није добро.

Заменик шефа Мисије ОЕБС- Мајк Уохара рекао је да је та организација пружила подршку влади и РИК у припреми избора за недељу, 26. октобра и да ће посматрачи ОЕБС-а бити присутни на бирачким местима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара