Читај ми!

Бушати: Инциденти не доприносе сарадњи

Албански министар спољних послова Дитмир Бушати најављује да ће програм посете албанског премијера Едија Раме Србији бити усаглашен са српским властима, "у складу са принципима међусобног поштовања и поверења и најбоље праксе". Наглашава да је сусрет Раме и Вучића нови почетак у односима две земље.

Дитмир Бушати је оценио да су догађаји пре, током и после фудбалске утакмице Србија – Албанија унели нездраву климу у билатералне односе, што не иде у прилог доброј сарадњи две земље, преноси Танјуг.

Албански министар каже да је регион доста страдао од ратова, етничких чишћења, обостраних оптужби и додаје да су Албанци више него одлучни да отворе ново поглавље сарадње са Србијом и другим земљама региона.

"Верујем да нико не може да има користи од насиља, провокација, инцидената", истиче Бушати.

Албански шеф дипломатије, који учествује на неформалном регионалном скупу шефова дипломатија и министара привреде, рекао је да не види ништа спорно у намери албанског премијера да посети Прешево.

"И други албански званичници су током доласка у Београд посећивали Прешево – и Рама је као представник опозиције посетио Прешево исто као што сам и ја као члан опозиције након посете Београду отишао и у Прешево", рекао је Бушати и додао да је то нормална пракса која је примењивана и у прошлости.

На питање да ли је идеја такозване "велике Албаније" део званичне политике Тиране, Бушати је одговорио да он то не мора да објашњава ни српској влади нити било којој другој влади у свету.

"Нажалост, та идеја је одувек била "ноћна мора" Србије, она никад није била део нашег политичког пројекта и политичког циља", рекао је Бушати и додао да је политички циљ владе у Тирани да цео регион буде део Европске уније. 

Шеф албанске дипломатије каже да је чланство у ЕУ заједнички чинилац за све земље у региону, због чега, како је нагласио, више жели да прича о будућности, а не о прошлости.

Ипак, Бушати је позвао српску владу да све одговорне – на стадиону и изван њега – изведе пред лице правде и понавља како је његова земља спремна за сарадњу са Србијом и другим земљама.

Ново поглавље у односима Београда и Тиране

Оцењујући односе две земље у последњих 20 година, албански министар указује да је сусрет двојице премијера први сусрет у историји односа између две државе.

"Као такав, он сам по себи представља ново поглавље или нови почетак, у чијем фокусу ће бити оно што две земље треба да ураде у будућности у корист билатералне сарадње, мира и демократске стабилности у региону."

Бушати сматра да су односи Тиране и Београда веома важни у контексту јачања регионалне сарадње и перспективе европских интеграција, те да у том смислу и сваки напредак и конкретизација односа између Београда и Приштине иде томе у прилог.

"Косово је сада регионална, европска и међународна реалност, која не дели Србију од Албаније, а још мање дели Србију од Запада и њене европске будућности", додао је албански шеф дипломатије.

Коментаришући односе Албаније и Косова, Бушати је рекао да је то однос једног народа, исте крви, језика и других заједничких атрибута, који, као такав, представља скуп фактора који је опредељујући да за Албанију Косово буде стратешки савезник".

Бушати каже како је Балкану потребна Европа у истој мери колико и Европи Балкан.

"Европска породица, у коју се сви надамо да ћемо ући, учи нас да државе, независно од старих и нових проблема, морају гледати у европску будућност, којој једног дана желе да допринесу као чланице Уније."

Албански министар сматра да ће европска перспектива повећати сличности између две земље и умањити постојеће разлике.

Бушати додаје да постоји много идеја за заједничке инфраструктурне пројекте на регионалном нивоу.

"Важно је да радимо на њиховој реализацији, као што је учињено на берлинској конференцији 28. авугуста. Данашњи састанак у Београду, инициран од Европске комисије, има за циљ продубљивање процеса који је започет у Берлину", закључио је Бушати.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара