Читај ми!

Михајловић: Повећати број друмских дозвола за Русију

Министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић разговарала је са министром саобраћаја Руске Федерације Максимом Соколовим о повећању контигента дозвола за међународне превознике за руско тржиште пошто је повећана и робна размена између две земље.

Ове године робна размена између Србије и Русије ће највероватније премашити три милијарде долара, преноси Танјуг.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић оцењује да је веома важно да се повећа број дозвола и на тај начин изађе у сусрет потребама превозника, с обзиром на то да се повећава обим размене, а да постојећи контингент дозвола не задовољава растуће потребе, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Руска страна је спремна да разговара о либерализацији режима дозвола, што ће бити једна од тема наредне седнице руско-српске Мешовите комисије за друмски транспорт, која ће бити одржана средином новембра у Београду.

Као први корак, разговараће се о либерализацији дозвола за камионе категорије евро три, четири, пет и шест, односно о повећању броја билатерално транзитних дозвола за 1.500 до краја ове године и на укупно 12.000 у наредној години.

Такође, на састанку у Београду једна од тема биће и веће учешће руских превозника у робној размени између две земље.

Михајловићева и Соколов су се сагласили да је сарадња у области саобраћаја добра, посебно због убрзане реализације инфраструктурних пројеката, као и да постоје могућности за започињање нових пројеката, наводи се у саопштењу.

Михајловићева се срела и са генералним директором Руских државних железница Владимиром Јакуњином.

Министарка Михајловић најавила је да ће до краја године почети разговори са стручњацима руских железница о модернизацији диспечерског центра Железница Србије.

Михајловићева изјавила да је диспечерски центар у Србији стар више од 40 година, и да би "било лепо и корисно" да буде модернизован.

"Диспечерски центар Руских државних железница омогућава да се види не само кретање возова, него и сви други подаци, од броја путника, количине робе и свега другог. Потрудићемо се да и српске Железнице добију један такав модеран диспечерски центар", рекла је Михајловићева.

Српска министарка ће учествовати и на Другој међународној конференцији о железничким тарифама за превоз робе и подстицајним прописима и инвестицијама у железничку инфраструктуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара