Читај ми!

Хоџај: Прво влада, па дијалог

Косовски министар спољних послова Енвер Хоџај каже да би за две до три недеље Косово могло да добије нову владу. Наставак дијалога са Београдом очекује веома брзо, после формирања нове владе.

Нема потебе за новим изборима и веома смо посвећени томе да пронађемо решење за формирање нове владе, рекао је Хоџај у изјави Танјугу пред почетак регионалног неформалног састанка шефова дипломатија и министара привреде.

Додао је да се наставак дијалога са Београдом очекује веома брзо, после формирања нове владе.

"Веома смо повећени да се сачува стабилност, безбедност и сигурност на Косову", рекао је Хоџај и истакао да исто толика посвећеност постоји и када је у питању наставак дијалога са Београдом.

У том контексту он је Бриселски споразум назвао највећим достигнућем током 2013. и 2014. године.

"Морамо да разговарамо о још тема и да у наредних три до пет година решимо сва преостала питања", рекао је Хоџај.

Косовски министар је изјавио да Београд и Приштина треба да потпишу мировни споразум пре него што Србија приступи Европској унији.

"Тај правно обавезујући споразум који се спомиње у ЕУ, за нас није ништа друго него мировни споразум", рекао је Хоџај.

Додао је да процес нормализације односа између Београда и Приштине треба да се заврши пријемом Косова у Уједињене нације и да Београд не треба то да блокира.

Према његовим речима, две стране треба да успоставе дипломатске односе.

Приштина је, како је рекао, спремна да у року од три до пет година реши сва отворена питања са Београдом.

На питање да прокоментарише спекулације да би он могао да буде нови косовски премијер, Хоџај је рекао да је најбољи посао у влади позиција шефа дипломатије.

Поздравио је одлуку Међународног олимпијског комитета да одобри Косову провизорно чланство и најавио да ће Косово аплицирати за чланство и у другим спортским организацијама, али и културним, економским и оним које су задужене за људска права...

"Оно што се десило јуче је само корак ка јачању суверенитета Косова и то омогућује Косову да учествује у различитим спортским догађајима што је од огромног значаја за грађане Косова, али и за боље разумевање међу свима у региону", истакао је Хоџај.

Коментаришући свој долазак уз Београд и учешће на регионалним скупу, Хоџај каже да је то "историјски догађај" и да се тиме потврђује да односи између Београда и Приштине иду ка нормализацији.

Додао је да се нада да у будућности посете косовског премијера и министара Београду неће бити главна вест.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара