Читај ми!

Бочка: Први пут чујем за уручење кључева Рами

Амбасадор Албаније у Београду Иљир Бочка рекао је да није чуо за идеју да албанском премијеру Едију Рами током посете српској престоници буду уручени кључеви града Београда.

Позивајући се на изворе из дипломатски кругова, Политика је објавила да је Рама послао српској влади план његове посете који је предвиђао јавни скуп у Прешеву, као и да му градоначелник Београда Синиша Мали уручи кључеве града.

Албански амбасадор рекао је за Танјуг да је током разговора о програму посете Раме, албанска страна изразила жељу да се албански премијер састане са градоначелником Београда Синишом Малим.

"Што се тиче уручења кључева града Београда, то први пут чујем", напоменуо је Бочка и додао да о томе није разговарао са представнцима кабинета премијера Вучића.

Албански амбасадор, међутим, каже да би поздравио ако би се тако нешто десило наводећи да би то био "израз симпатија према бившем колеги", имајући у виду да је Рама у три узастопна мандата био градоначелник Тиране.

"Цела посета је конципирана као кретање ка европеизацији политичке климе на Балкану, као могућност за доношење једног новог моментума у односима између Албаније и Србије, у оквиру нове реалности коју има уједињена Европа", рекао је Бочка.

Моменат конфузије кроз који смо прошли, за који искрено желим да оставимо иза себе, не треба да обесхрабри наше покушаје у циљу изградње ове нове реалности, а коју су обе стране поставиле као свој циљ, сматра Бочка.

Према његовим речима, брзина и одлучност с којом два премијера раде на реализацији агенде дијалога и сарадње је "позитиван показатељ који треба да служи као пример свима нама".

На питање да ли је тачно, као што београдски медији преносе, да албански премијер планира да посети Прешево и тамо одржи јавни скуп, амбасадор Бочка је одговорио да је "било речи о посети премијера Раме Прешевској долини".

Према његовим речима, планирано је да он посети и неке културне и друштвене установе као што су школе и нека предузећа, а предвиђени су и контакти са представницима политичких партија и грађанима на подручју где живе Албанци.

"Ово је сада стандардна међународна пракса коју примењују премијер и министри земаља Балкана и Европе", рекао је албански амбасадор и изразио уверење да и Србија следи ту праксу.

Што се тиче измене плана посете, Бочка подсећа да је због нежељених догађаја током фудбалске утакмице Србија Албанија 16. октобра дошло до промене термина реализације посете премијера Албаније Београду и да ће се она, након договора премијера Вучића и Раме, реализовати 10. новембра .

"Са кабинетом премијера Вучића ћемо дискутовати о детаљима програма", закључио је Бочка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара