Читај ми!

Посланици о превенцији тортуре

Скупштина Србије завршила је начелну расправу о извештају Заштитника грађана о Националном механизму за превенцију тортуре за 2013. годину. Посланици владајућих и опозиционих странка најавили су подршку том извештају.

14.00 - Посланици завршили расправу о извештају Заштитника грађана о Националном механизму за превенцију тортуре за 2013. годину. Сутра о амандманима на сет економских закона.

Заменик Заштитника грађана Милош Јанковић рекао је у Скупштини да у Србији не постоји тортура као системски организована и подстицана појава, међутим, постоје појединачни случајеви злостављања које надлежни органи толеришу.

Јанковић је током расправе упозорио да, уколико таква толерисања буду у већем обиму и у континуитету, могу указати на системски карактер.

"Једна од најважнијих порука која је упућена у овом извештају је порука надлежним органима Србије да се појачају напори у борби против некажњивости за тортуру", рекао је Јанковић.

Скупштински Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова једногласно је у понедељак усвојио извештај Националног механизма за превенцију тортуре и предложио закључке који су данас пред посланицима.

Посланица Српске напредне странке Марија Обрадовић оценила је да је друштво без тортуре идеалан, али остварив циљ и да је потребно изменити и побољшати постојеће законе како би напредовали у заштити људских права.

"Добро је што се у извештају наводи да нема системске тортуре, али оно што забрињава и што морамо да признамо да постоје усамљени случајеви које надлежни органи толеришул", истакла је Марија Обрадовић и додала да би требало да се испуни препорука да жене не проводе на дужи рок време у изолацији.

Посланик Нове демократске странке Јанко Веселиновић рекао је да држава мора да обезбеди хумане услове једном делу својих грађана које је санкционисала, а не да трпе додатну тортуру на коју нису осуђени.

Посланица Нове Србије Дубравка Филиповски изјавила је да је неопходно унапредити услове у затворима, притворским јединицама при полицијским станицама као и здравствену заштиту.

Она је прецизирала да није проблем у кадровима који пружају здравствену негу већ условима који су неадекватни и навела да кроз специјалистичку затворску болницу са капацитетом до 300 затвореника у којој раде један лекар и две сестре, прође 700 затвореника.

Посланик Социјалистичке партије Србије Неђо Јовановић истакао је да се ниједан случај нечовечног поступања према осуђеницима и појаве тортуре које "несумњиво" има, не сме прећутати.

Посланица Демократске странке Гордана Чомић оценила је да је извештај темељан, свеобухватан и да даје важне смернице за друштво без тортуре.

"Требало нам је 4.000 година, да се у 20. веку сетимо да људи имају своја права, да смо сви једнаки и да је тортура као нељудско, нечовечно и окрутно понашање недопустива, али и даље нам се разликују вредносни ставови, јер често се чује - кога брига за људе у затвору и болницама, он или она су то заслужили", рекла је Чомић.

Полемика о правосуђу и Савезу комуниста

Расправа о Извештају Заштитника грађана о Националном механизму за превенцију торутре за 2013. годину у једном тренутку претворила се у расправу о реформи правосуђа, Централном комитету и Савезу комуниста Југославије.  

Полемика је почела након што је посланик Нове странке Владимир Павићевић рекао да у извештају пише да досадашња реформа правосуђа није довела до ефикаснијег рада у судовима, односно у притворским предметима.

Павићевић је оценио да у правосуђу постоји "распад система" а да нико министра правде Николу Селаковића није позвао у Скупштину да разговара о томе.

Тада се за реплику јавила посланица Српске напредне странке Марија Обрадовић која је упозорила Павићевића да обрати пажњу када користи јаке речи, пошсто, како је оценила "распад система" није адекватан израз за Србију.

Потом је реплицирао њен страначки колега и шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић који је казао да је реформа правосуђа ствар континуитета и да не може да се тражи бржи и квалитетнији приступ правди, а да се истовремено критикује закон о нотарима.

"Ватра и вода, једно у једној, друго у другој руци, заиста је недоследно", казао је Бабић који је додао да је његова колегиница Марија Обрадовић покушала да се избори за сагласје у пленуму.

"Зар је ово Централни комитет...ово не би требало да буде део историје за који ће неко рећи да је био добар, неко да јесте, али сигуран сам да не постоји човек у овој сали чији родитељ, он лично, његов рођак, деда није био члан Савеза комуниста, па можда и господина Павићевића, хајде што вређа скупштинску већину, али што вређа своју породицу", казао је Бабић.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара