Читај ми!

Тачи хоће да буде председник Косова?

Хашим Тачи је спреман на компромис са партијама постизборног блока четири албанске странке. Међутим, Тачијев услов је да му буде осигуран положај председника Косова, пише "Трибуна".

Приштинска Трибуна, позивајући се на изворе из страначких кругова, пише да се чини да је актуелни косовски премијер и председник Демократске партије Косова Хашим Тачи "коначно одустао од покушаја да формира будућу владу".

"Први човек ДПК сада чини напоре да постигне споразум са лидерима блока за излазак из кризе у коју је Косово запало још 8. јуна. ДПК је у начелу прихватила да одустане од положаја председника Скупштине, као и од формирања владе под условом да странке блока гласају за Хашима Тачија за председника земље, после истека петогодишњег мандата председнице Атифете Јахјаге", наводи лист.

"ДПК је спремна да потпише такав споразум уколико добије обећање блока да ће гласати за Хашима Тачија за председника, пошто Атифети Јахјаги истекне мандат 2016. године", прецизирао је извор Трибуне.

Лист с друге стране преноси да су у Приштини склони и прављењу калкулација када треба одржати изборе за превазилажење политичке блокаде, јер Устав не нуди експлицитан рок до када може да траје политичка блокада.

То, међутим, не значи да политички лидери могу да продуже кризу која, према политичким аналитичарима, треба да се заврши заказивањем избора најдаље до децембра.

Да би Косово добило нови сазив институција почетком 2015. године, ако ускоро не дође до компромиса, нужно је да политички лидери постигну договор за формирање скупштине, а одмах затим и за њено распуштање, како би се расписали нови избори.

Онда може да дође на ред председница која би имала рок од 40 дана за заказивање нових избора.

Ко год да одлучује о заказивању избора, не може да избегне зиму. Иако у највишем правном акту Уставу не постоји експлицитан рок којим се одређује до када може да траје политичка блокада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара