Читај ми!

Вулин: Сви морамо да радимо

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин одбацио је критике у вези са радним ангажовањем оних који примају социјалну помоћ истакавши да је та пракса позната свуда у свету.

"Онај ко је радно способан, а прима социјалну помоћ, радиће за социјалну помоћ и радиће оно што је у складу са његовим знањем, физичком спремом... и то ће одређивати Центар за социјални рад", рекао је Вулин.

Објаснио је и да ће ти центри потписивати споразуме са локалним самоуправом која има потребу за таквом врстом рада - кошење траве, одржавање гробља, чишћење снега...

Према његовим речима, нико не тражи од људи који су у стању социјалне нужде "да ради нешто што је испод части и што је срамота".

Вулин је истакао и да "људи који су у стању социјалне потребе више нико неће посматрати као паразите у друштву, него као оне који раде поштено за то парче хлеба које је држава могла да одвоји".

Он је, после обиласка Геронтолошког центра напоменуо и да Србија није богата држава и да сви морамо да радимо и за све морамо да радимо.

"Онај ко не жели да ради из било ког разлога, а способан је, биће му понуђена још једна шанса - помоћ ће му бити умањена, али неће бити умањена његовом детету које није криво што му отац или мајка неће да раде, а могу", објаснио је Вулин.

Он је навео и да свуда на свету за примање социјалне помоћи постоји одређени облик ангажовања, тако да ће "и у Србији такође постојати одређени облик ангажовања".

Према његовим речима, центри за социјални рад израдиће одговарајуће правилнике "и у правилницима ће бити све то и прецизно одређено".

"Немојте плашити никога радом, људи ће радити за социјалну помоћ... ја бих волео да нема социјалне помоћи и да сви радимо за плату", рекао је Вулин.

Навео је и да социјална помоћ не би смела да буде трајна категорија, јер то није вид ангажовања, нити занимање.

"То је лош тренутак и невоља у коме се појединац налази... и из те невоље треба изаћи и треба се против те невоље борити", рекао је Вулин.

Влада Србије је 15. октобра усвојила Уредбу о мерама социјалне укључености корисника новчане социјалне помоћи чије одредбе су раније данас у Скупштини Србије критиковали посланици опозиције.

Посланици ДС и НС Гордана Чомић и Зоран Живковић изјавили су да је уредба владе по којој ће сви радно способни корисници социјалне помоћи морати да раде или се образују да би остварили то право неразумљива и супротна Закону о раду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара