Читај ми!

Посланичка питања

Народни посланици питали су представнике власти шта чине да заштите имовину и живот Албанаца и какав је став Владе по питању акционара "Агробанке". Било је питања о запосленима у органима АП Војводина, цени војне параде, као и о предлогу за разрешење министра правде Николе Селаковића.

Посланици су, на данашњој седници Скупштине Србије, постављали питања представницима Владе Србије, али и Покрајинске владе, преноси Танјуг.

Посланик Странке демократске акције Санџака Риза Халими питао је владу шта је предузела да се спрече даља оштећења имовине и угрожавање живота Албанаца.

"Након фудбалске уталмице Србије-Албанија, као и 2008. године, дошло је до тешких напада на Албанце и њихову имовину. Постављам питање, шта је учињено да се то спречи и тражим од владе да обезбеди извештај о предузетим мерама по питању надокнаде штете и о правцу кажњавања одговорних", рекао је Халими.

Oценио je да је положај Албанаца данас лошији него раније и подсетио да је у Прешеву укинут Основи суд, те да је албанском националном савету смањено финансирање за 30 одсто.

Посланица Демохришћанске странке Србије Олгица Батић затражила је од владе став по питању статуса акционара "Агробанке", те да ли размишља о модалитетима да им надоканди штету.

"Питање које се намеће где је завршио капитал домаћих и страних акционара 'Агробанке'? Само праведно и правично обештећење је правично решење", рекла је Батић и упитала када ће акционарима бити враћена имовина.

Истакла је да се на том примеру може доказати стварна борба против корупције.

Посланик Нове демократске странке Јанко Веселиновић поново је упитао колико је коштало одржавање војне параде.

"Моје питање данас јесте колико је коштало одржавање Војне параде пошто нисам добио одговор од министра одбране колико ће коштати", упитао је Веселиновић и честитао Београђанима 20. октобар, Дан ослобођења.

Тражио је разјашњење и да ли ће они који су учествовали добити дневнице.

"Друго питање за председницу скупштине и премијера, да ли сте добили решење Агенције за борбу против корупције којим се предлаже разрешење министра Селаковића, да ли сте резервисали термин за расправу о томе", упитао је Веселиновић.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић одговорила је да то решење није добила, те да због тога и није резервисала термин за расправу о томе.

Демократе су имале питање за министра просвете Срђана Вербића.

Александра Јерков је подсетила да су прошле недеље представници четири репрезентативна синдиката, који представљају 75.000 запослених, посетили Скупштину.

Тада су Одбор за образовање упознали са њиховим захтевима, рекла је Јерков, који се тичу платних разреда и изузимање просветара из уредбе о смањењу зарада у јавном сектору.

Посланик Српске напредне странке Зоран Бабић поставио је питање премијеру покрајинске владе Бојану Пајтићу, да "у паузи пребројавања покрајинских посланика" одговори колико је запослено у органима АП Војводина.

"Пре 14 година било их је 408, а 2009. године 1.208", рекао је Бабић и упитао по којим су критеријумима они запослени и да ли су то рођачки, кумовски или страначки критеријуми.

"Као пример лошег руковођења, наводим и покрајински фонд за капитална улагања, у том фонду запослено 40 особа, а моје питање је због чега се свесно не наводи да је још 66 људи ангажовано у управама фондова", рекао је Бабић.

Министра унутрашњих послова Небошу Стефановића упитао је како иде поступак истраге против одговорних за уништење Развоје банке Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво