Читај ми!

Јоксимовић: Реформе у правосуђу због грађана

Министарка задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић каже да је чланство у ЕУ стратешки циљ Владе. Истиче да се реформе у правосуђу спроводе због грађана како би живели у модерној и уређеној држави.

Јадранка Јоксимовић је на скупу "Подршка реформи правосуђа у процесу европских интеграција" рекла да преговори са ЕУ представљају покретачку снагу унутрашњих реформи које су грађанима потребне, преноси Танјуг.

"У поглављу 23 налазе се све фундаменталне ствари једне уређене модерне државе а то су основна права, правосуђе, борба против корупције", рекла је Јоксимовићева истичући да ће у реформисаном правосуђу процеси трајати краће, а правда бити доступнија грађанима.

Говорећи о Акционом плану за поглавље 23 Јоксимовићева је рекла да је он један од критеријума за отварање тог поглавља истичући да сматра да је Акциони план урађен добро.

Министарка је подсетила и да за Србију нису битни рокови и када ће нешто бити испуњено већ да се реформе добро спроведу.

"Желимо да урадимо реформе како треба у односу на наш систем, али уважавајући европске вредности и стандарде" поручила је Јоксимовићева.

Шеф преговарачког тима за вођење преговора о приступању ЕУ Тања Мишчевић рекла је да није нама само циљ чланство у ЕУ, већ јасна и врло озбиљна реформа система.

Мишчевић је, говорећи о првом нацрту Акционог плана за поглавље 23, рекла да ЕК на тај нацрт није имала превише замерки.

"Били смо позитивно изненађени степеном коментара. Замерке нису ишле на методологију ни усвајање мера. Најчешће замерке су ишле у правцу да са неким мерама не треба журити док труге треба урадити брже", подвукла је Мишчевић.

Додаје да Србија неће моћи у процесу прикључења да рачуна на новац који су добијале друге земље, наводећи да је европски буџет сада знатно нижи.

Србија зато, како каже, мора бити паметнија и да искористи средства не само из ИПА фондова већ и од билатералних односа.

Мишчевић је казала и да је пред Србијом усвајање Акционог плана за заштиту права националних мањина, и спровођење Акционог плана за реформу правосуђа.

Државни секретар у Министарству правде Радомир Илић подсетио је да су 2013.године усвојена два акциона плана - за реформу правосуђа и борбу против корупције - истичући да они представљају базу рада тог министарства.

"Овим акционим плановима предвиђен је велики број мера и активности које је неопходно испунити да би Србија стигла до појма владавине права, како би се установио амбијент за ефикасан рад судова и тужилаштва и амбијент где сви државни органи који се баве борбом против корупције имају аполутну подршку да могу да одговоре на све задатке", рекао је Илић.

Илић подсећа да сви сегменти друштва морају да буду реформисани, као и да ниједан приватни интерес не сме бити изнад јавног.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије