Ђурић разговарао са Зарифом

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић затражио је од шефа мисије УН на КиМ Фарида Зарифа да додатно охрабри Кфор, Еулекс и приштинске власти како би осигурали безбедност Срба у Покрајини.

Марко Ђурић је, после састанка са Зарифом, рекао новинарима да инциденти до којих је дошло после утакмице Србије и Албаније у Београду - и на КИМ над Србима, и над Албанцима у осталим деловима Србије заслужују сваку осуду, преноси Танјуг.

"Инциденти који су се дешавали су добили осуду свих релевантних институција Србије - и инциденти над српскин народом на КИМ и инциденти које смо видели на другим деловима наше територије где су нападнути привредни објекти Албанаца који су поштени, вредни и лојални грађани Србије", рекао је он.

Ђурић је истакао и да Албанци заслужују да њихова имовина буде безбедна и да држава Србија са своје стране "ради и радиће све да сви грађани и њихова имовина буду заштићени".

"Од покрајинских институција и међународне заједнице и свих који су одговорни за безбедност на КИМ очекујемо да ураде свој део посла и то је нешто о чему смо данас разговарали", рекао је он.

Ђурић је навео да је пренео саговорнику, с обзиром да Кфор, Еулекс и ОЕБС функционишу под окриљем УН "наше очекивање да додатно охрабри оне који су надлежни да обезбеде сигурност" Србима.

"Да бисмо имали потпуно нормалан живот на КИМ проблем морамо да решавамо системски и важно је да ухватимо починиоце свих напада, али је исто тако важно да суштински радимо на унапређењу и нормализацији односа ма како они који нас правоцирају желели то да спрече", рекао је он.

Према његовим речима, они који провоцирају и који су режирали ове невоље "не желе да нормализујемо односе с Албанцима и не желе да нормализујемо односе Београда и Приштине".

"Некоме је у интересу да увек овде буде конфликата и да буде неко ненормално стање - е па ми то не желимо, већ желимо да живимо нормално са свима", рекао је он.

Директор канцелариеј за КиМ је поновио и да "и Срби и Србија неће бити узрок проблема", нагласивши да "ми желимо стабилност".

После инцидената на фудбалској утакмици Србије и Албаније у Београду, када је на стадион слетео дрон са заставом "велике Албаније" на подручју КиМ на имовини Срба цртани су претећи графити.

Истовремено, у неколико градова на подручју Војводине, дошло је до паљевине и каменовања пекара чији су власници Албанци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије