Дачић: Одлука о одлагању Рамине посете добра

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је одлука о одлагању посете албанског премијера Едија Раме Београду добра, како би се заједнички припремила позитивна атмосфера за састанке, и поручио да Србија има политичку вољу за превазилажење таквих ситуација.

Мислим да је то добра одлука да посета није отказана, али да је одложена за две недеље имајући у виду ситуацију која је била поводом фудбалске утакмице, и да би се заједнички радило на припреми позитивне атмосфере за те састанке, рекао је Дачић новинарима након састанка са подсекретаром УН за мировне операције Ервеом Ладсусом, а преноси Танјуг.

Србија је, истакао је Дачић, несумњиво опредељена за наставак регионалне сарадње и отворени разговор о свим проблемима и проблематичним ситуацијама како се оне не би у будућности понављале.

Упитан да ли мисли да је две недеље довољно да би се припремила позитивна атмосфера за Рамину посету, Дачић је потврдно одговорио.

"Мислим да је то довољно времена, мада знам да на нашим просторима ниједно време није довољно", рекао је и подсетио да са неким земљама Западног Балкана већ 20 година трају расправе о међусобном помирењу.

Он је, такође, оценио да оно што се догодило на фудбалској утакмици Србија-Албанија прошлог уторка - није добро.

"Тиме се подстичу тензије, негативан развој односа и регионална нестабилност и ми желимо да дамо свој допринос томе", истакао је Дачић и указао да треба утврдити пуну истину о томе на који начин је дошло до тих инцидената и како се појавио "тај чувени дрон".

"Ја сам мислио да се беспилотне летелице користе у мировним мисијама, а код нас на Балкану се користе и на фудбалским утакмицама, са политичким порукама", рекао је Дачић и нагласио да ту "ситуацију треба превазићи, али да би се она превазишла потребна је политичка воља. Србија је има".

На питање новинара да ли ће, с обзиром на одлагање Рамине посете, у Београду бити одржан регионални скуп посвећен економском управљању који је најављен за четвртак, Дачић је одговорио да се данас са Бриселом обављају завршне консултације о томе.

"Ми смо спремни да организујемо такав скуп без обзира на одлагање посете албанског премијера, али сачекаћемо данас разговоре са Бриселом", рекао је Дачић.

Према његовим речима, то је веома значајан скуп којем треба да присуствују министри спољних послова и министри економије или финансија земаља Западног Балкана, као и одлазећи комесар за проширење ЕУ Штефан Филе и још неки представници Европске комисије.

Главна тема скупа је економско управљање и сарадња у области инфраструктуре и енергетике, прецизирао је Дачић, додавши да ће скуп, уколико буде одржан, бити у тзв. "гимних" формули што значи да неће бити статусних проблематичних питања, пре свега када је реч о Косову.

"Ми желимо да сви ти скупови имају свој циљ и закључак и не желимо да организујемо скупове на којима неће бити сагласности", казао је Дачић.

Он је, такође, најавио да ће сутра отпутовати у Брисел где ће разговарати и о томе, с тим да су главни циљ његове посете разговори са новом високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини и представницима Европске службе за спољне послове о наставку успешне сарадње.

Дачић ће, како је рекао, сутра у Бриселу разговарати и са досадашњом високом представницом ЕУ Кетрин Ештон на крају њеног мандата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се