Читај ми!

Скуп о мировним операцијама УН

Регионална сарадња је најважнији део спољне политике Србије, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић отварајући у Београду Регионални скуп о учешћу земаља Западног Балкана у мировним операцијама Уједињених нација.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић подсетио је да је Србија лидер у региону по броју припадника ангажованих у мировним операцијама, подсетивши да под заставом УН служи више од 200 српских држављана, преноси Бета.

Дачић је на регионалном скупу у Београду о учешћу земаља Западног Балкана у мировним операцијама УН рекао да је Србија осма држава у Европи по обиму учешћа у мировним операцијама.

"Својим ангажманом у мировним мисијама УН, Србија жели да допринесе промоцији одрживог мира, стабилности и развоја и остаје искрено и недвосмислено опредељена да буде партнер свим земљма региона, свакој чланици УН", рекао је Дачић и додао да се Србија залаже да број српских држављана у мисијама буде још већи.

Оценио је да претње миру и стабилности постају све учесталије и интензивније и да економски и социјални развој не може да буде остварен без одлучног суочавања с безбедносним изазовима модерног света.

"Као земља контрибутор мировних снага, Србија се залаже и подржава континуиран дијалог у оквиру УН који тежи унапређивају резултата и ефикасног функционисања мировних мисија у складу са новим изазовима и захтевима модерног доба", рекао је Дачић.

Додао да се осим политичке посвећености мировним операцијама мора обезбедити боља регионална сарадња и координација посебно због деловања терористичких организација, како би се успешно спроводили мандати мировних мисија и заштитили њихови припадници.

"Верујемо да државе из региона могу дати важан допринос оперативности и ефикаснијем функционисања мировнигх мисија и у другим деловима света", оценио је министар спољних послова Србије.

Подсекретар УН за мировне операције Ерве Ладсус рекао је да су припадници УН ангажовани у 17 мисија у свету.

Говорећи о мировњацима из Србије, нагласио је да су они изузетно професионални и да уживају велико поверење својих колега.

"Видео сам припаднике ваше полиције и војске у Либану, Кипру и видео сам колико их уважавају. Ви сте нама потребни и бићемо срећни ако видимо још ваших људи у ово време све бројнијих сукоба", рекао је Ладсус новинарима.

Учесницима скупа обратио се министар одбране Братислав Гашић који је нагласио да Србија придаје посебан значај процесу изграђе и очувања мира, јер је део региона који је прошао кроз веома тежак период.

"Велика је привилегија и част да вам се, као министар одбране Србије, обратим 20. октобра, на дан када је пре тачно 70 година, током Другог светског рата ослобођен Београд. У нади да Београд више никада неће бити у ситуацији да треба да буде ослобађан, сматрам да и овај уважени скуп симболично шаље јасну поруку целом свету, а то је да мир нема алтернативу", истакао је Гашић.

Гашић је нагласио да је ангажовање припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама важан елемент спољне политике земље, јер се на тај начин Србија показује као активни чинилац очувања међународног мира и безбедности.

Додао је да учешћем у мисијама, припадници ВС стичу нова искуства и унапредују своје оперативне способности, чиме се развија и одбрамбени капацитет и кредибилитет државе.

"За веома кратко време успели смо да уђемо међу првих десет европских земаља по броју ангажованих припадника у мировним мисијама Уједињених нација, као и да од бившег увозника безбедности без икакве сумње постанемо њен извозник", оценио је Гашић.

Министар одбране очекује да ће број српских војника ангажованих у мировним операцијама током 2014. године достићи 500, с обзиром на то да их сада има више од 200.

Гашић је рекао да Србија са посебном пажњом наставља да прати безбедносну ситуацију на афричком континенту и Блиском истоку, као и ширење вируса Еболе у свету.

На скупу учествују представнци Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Албаније, Македоније и Црне Горе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво