Читај ми!

"Случај дрон", симбол нестабилности региона

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже за РТС да је одлагање, али и потврда посете албанског премијера Едија Раме тријумф политике која води ка смиривању ситуације у региону. Наглашава да је регион још увек нестабилан, и да се узбуркане страсти изнова лако могу побудити.

Дејан Вук Станковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да тензије у региону треба смирити, а да Рамина посета треба да подстакне нормализацију односа Београда и Тиране.

"Заједничко саопштење премијера је несумњиво порука да тензије треба смирити. То је истовремено и тријумф једне политике која је спремна да афирмише идеју мира и стабилности у региону над политичком инструментализацијом спорта, чега смо били сведоци прошле недеље", каже Станковић.

Ипак, Станковић подсећа – да би уопште премијери сели за преговарачки сто, они морају да пронађу тачке које их спајају и додаје да је случај дрона у дипломатском смислу подстакао државе да дефинишу приоритетне вредности и циљеве.

"Дипломатским речником речено, два премијера могу да се не сложе око тога да се не слажу око политичке интерпретације тог спортско-политичког догађаја, али истовремено постоје друге вредности и циљеви које фомулишу и Србија и Албанија у процесу изградње међусобног поверења и процесу европских интеграција, које треба претпоставити националној еуфорији која је завладала након тог немилог догађаја на фудбалској утакмици", наводи Станковић.

Напомиње да је регион још увек нестабилно подручје и да се узбуркане страсти могу поново побудити и да можемо бити сведоци насиља на улицама.

Станковић подсећа да је "случај дрон" био радикална политичка провокација и да је на симболичкој равни дрон показао колико је регион нестабилан.

"Тај дрон је поставио обавезу пред политичаре да у међусобној комуникацији превазиђу разлике", каже Станковић и напомиње да "разлике између Србије и Албаније не треба да буду фаталне".

На питање да ли су високи светски званичници попут Џозефа Бајдена и Ангеле Меркел утицали да посете албанског премијера Београду ипак буде, Станковић каже да сигурно јесу, али да до позива не би дошло, да није постојала добра воља премијера Вучића.

Истиче да Рамина посета треба да укаже на елементе нормализације односа Србије и Албаније.

Станковић је, коментаришући догађаје након утакмице и уништавање имовине Албанаца у Србији, рекао да држава треба правовременом акцијом да превентивно делује на оне изгреднике који су спремни да нападе понове и уништавају имовину грађана. 

Држава мора да заштити своје грађане и њихову имовину, без обзира на то које су националности, закључује Станковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се