"Отказивање посете, више штете него користи"

Председник Форума за етничке односе Душан Јањић каже за РТС да очекује да албански премијер Еди Рама посети Београд, јер би отказивање посете донело више штете него користи. Напомиње да у преговорима оба саговорника треба да "спусте лопту".

Душан Јањић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да очекује да, и након инцидената на утакмици Србија - Албанија, Рама дође у Београд, је у ту посету много улажу и ЕУ и САД.

"Очекујем да ће посете бити, јер отказивање би било капитулација пред насиљем, пред идеолошким лудилом. То је врло важна посета. Припрема се дуго, и у њу много улажу и ЕУ и САД", каже председник Форума за етничке односе Душан Јањић.

Међутим, Јањић напомиње да ће због дешавања на стадиону, посета албанског премијера бити у јако непријатним околностима и упозорава на опрез.

"Очекујем да оба партнера спусте лопту у преговорима", каже Јањић, и истиче да пројекат Велике Албаније сигурно није пројекат Едија Раме, јер он на последњим избора није добио подршку засновану на тој идеји.

Јањић каже и како је очекивао од Раме неку извеснију реакцију и "ограђивање" од немилих догађаја до којих је дошло на утакмици, али да је он јавности послао врло јасне поруке.

Коментаришући догађаје након утакмице и паљење имовине Албанаца широм Србије, Јањић наглашава да се на свака два дана инциденти шире као да их неко подгрева са стране.

"У том случају су видљиве две ствари - једна је да Велика Албанија очито има више подршке него што то неки политичари мисле, нарочито међу младим људима, а друга ствар је да је етничка дистанца још увек карактеристика нашег друштва", указује Јањић.

Додаје да су догађаји на терену планирани на један врло смишљен начин, и напомиње да је главни циљ нереда на уткамици са Албанијом био да се успоре реформе земље, а да је премијер Вучић главна мета превирања.

Јањић закључује да је било озбиљних домаћих пропуста на утакмици, као и да се криза заоштрава, а да је деловање екстремизма и даље присутно и видљиво на Балкану.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво