Читај ми!

Полемика Јанковића и Стефановића

Заштитник грађана Саша Јанковић позвао је министра унутрашњих послова да осигура ефикаснији и законитији рад МУП-а и погледу заштите националног достојанства свих грађана Србије. Стефановић одговара да МУП одговорно и професионално извршава обавезе.

Саша Јанковић је позвао и на ефикаснији рад МУП-а када је реч о несметаном одвијању спортских догађаја, заштите личне и имовинске безбедности грађана албанске националности, преноси Танјуг.

"Током протеклих дана начињена је најгрубља увреда националног достојанства грађана Србије. На истом догађају јавно је изречена груба увреда председнику Владе Републике Србије, а министар Стефановић је за то окривио Радио-телевизију Србије", навео је Јанковић у саопштењу.

Заштитник грађана сматра да су припадници МУП-а, а не камермани и водитељи, дужни да спрече улазак неовлашћених лица на спортски терен и штићену зону из које се емитује програм.

Такође је навео да МУП не обавештава заштитника грађана о свим појавама од значаја за праћење поштовања права грађана.

Министарство је, како је навео омбудсман, пропустило да, на писани захтев, обавести заштитника грађана о радњама које предузима поводом инцидента у коме су учествовали припадници Жандармерије и војне јединице "Кобре", а повређено је више особа, међу њима и брат председника Владе.

Одговарајући на критике Стефановића, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је, одговарајући на критике омбудсмана Саше Јанковића, да је то министарство обезбедило национално достојанство свих грађана Србије и да одговорно и професионално извршава све своје обавезе.

Стефановић је поручио да је задатак омбудмана да, пре свих, познаје законе Србије и да, уколико се оглашава јавно, провери обавезе и надлежности свих, како МУП-а тако и редарских служби и РТС-а на јавном догађају попут фудбалске утакмице репрезентација Србије и Албаније.'

'Обавештавам заштитника грађана Сашу Јанковића да Закон о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама регулише поступање редарске службе на стадионима'', наводи се у саопштењу Стефановића.

Како каже, обавеза редарске службе је да упозори лице које омета ТВ екипу у директном преносу, а уколико редар то уочи мора скренути пажњу лицу да се удаљи или да позове припаднике полиције да поступе по закону.Стефановић истиче да у конкретном случају, полицијски службеници нису имали захтев редарске службе или представника Радио-телевизије Србија да заштите коментатора током утакмице и обезбеде нормалан пренос.

''Истовремено, није ми у потпуности јасно, у ком својству, Саша Јанковић помиње РТС, пошто није заштитник РТС-а, већ заштитник грађана. Ни у једном тренутку нисам помињао да су криви новинари или сниматељи, што је замена теза, већ сам тражио реакцију РТС-а на два пута поновљен пропуст у директном преносу РТС-а када је брутално вређан премијер наше земље'', наводи Стефановић у саопштењу.

У саопштењу је наведено и да је МУП, обавештење о корацима које предузима у случају инцидента у коме су учествовали припадници Жандармерије и војне јединице ''Кобре'', на захтев заштитника грађана, доставио у законском року.

''Обавештавам јавност и заштитника грађана да сам наложио полицији да, у најкраћем року, открије виновнике напада на објекте грађана албанске националности, баш као што сам то учинио када су у Прешеву нападнуте куће наших грађана српске националности'', рекао је Стефановић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво