Србији потребна делотворна јавна управа

Потпредседница Владе Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички рекла је у Сремској Митровици да је Србији потребна делотворна јавна управа на свим нивоима, али да се истовремено мора водити рачуна о трошковима у тој области.

У оквиру реформе јавне управе ради се на стварању "флексибилнијег система" у којем бисмо имали делотворну управу, како на републичком тако и на локалном нивоу, али да се превасходно води рачуна о трошковима, рекла је Кори Удовички новинарима после разговора са представницима општина у Сремском округу, у наставку акције ресорног министарства "Караван окрузима", преноси Танјуг.

Разматрано је у том погледу и питање актуелне забране запошљавања у јавном сектору односно контроле запошљавања као и о начинима и модалитетима за унапређивање стања у тој области, напоменула је Удовички.

Потпредседница републичке Владе је нагласила да Србија има довољно капацитета и да може много да се уради, пре свега на локалном нивоу, како би био унапређен локални и укупни развој и додала да је неопходно наставити рад на "бољој прерасподели надлежности између републичког и локалних нивоа власти, како би свако могао да оствари максимум, за потребе грађана".

На прерасподели тих надлежности интензивно ће се радити идуће године, у оквиру спровођења Стратегије реформе јавне управе у Србији, напоменула је Удовички.

Она је подсетила на то да би ускоро у скупштинску процедуру требало да буде упућен предлог закона о запошљавању у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе, који ће "озбиљно допринети" томе да запосленост на свим нивоима буде професионалнија и квалитетнија.

У припреми су, такође, и измене и допуне закона о комуналној полицији и закона о локалној самоуправи, које су више техничке природе.

Министарка Удовички присуствовала је потписивању споразума између представника Града Сремске Митровице и општина Рума, Ириг, Пећинци и Шид, који се односи на остваривање пројекта изградње инфраструцтуре за пречишћавање вода у Срему, чиме ће бити заштићен савски слив.

У разговору представника Сремског упраавног округа са министарком Удовички учествовао је и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво