Амерички сенатор Марфи у посети Србији

Амерички сенатор Кристофер Марфи, у оквиру турнеје по балканским земљама, борави у Србији. Марфи је одвојено разговарао са премијером Александром Вучићем и председницом парламента Мајом Гојковић. Путинов долазак не штети односима САД и Србије, рекао Марфи.

Премијер Александар Вучић упознао је сенатора Кристофера Марфија са донетим законима као и са до сада предузетим и најављеним реформским мерама и заједнички су констатовали да су билатерални односи две земље у последње време знатно унапређени, преноси Танјуг. 

Премијер Вучић је нагласио да су америчке компаније и инвеститори добродошли у Србију и да би њихово веће присуство допринело јачању економске стабилности у региону.

Председник Владе Србије разговарао је са сенатором Марфијем и о недавном телефонском разговору са потпредседником САД Џозефом Бајденом у којем је истакнуто опредељење Србије за наставак процеса европских интеграција.

Марфи се захвалио на залагању Србије у борби против тероризма и доношењу Закона о забрани ратовања у страним земљама.

Први потпредседник Владе Ивица Дачић и Кристофер Марфи сложили су се  да је улога америчког Конгреса важна за даљи развој односа Србије и САД.

Дачић, који је и министар спољних послова Србије, разговарао је с Марфијем о даљем унапређењу билатералне сарадње, политичког дијалога, као и економских односа две земље.

Сенатор Марфи је додао да је, на мултилатералном плану, Конгрес заинтересован за сарадњу са Србијом кроз ОЕБС током српског председавања овом организацијом наредне године.

Сенатор Марфи је рекао да је заинтересован за унапређење економске сарадње са Републиком Србијом, посебно када је реч о пласману потенцијалних инвестиција из америчке савезне државе Конектикат, коју он представља у Конгресу, наведено је у саопштењу Министарства спољних послова.

Сенатор Кристофер Марфи рекао је, после разговора са Мајом Гојковић, да је импресиониран брзином економских и политичких реформи, да америчке компаније имају интерес да улажу у Србију и да САД подржавају Србију на путу ка ЕУ. 

Марфи је на састанку рекао да се реформе у Србији "са храброшћу и успехом" спроводе, саопштено је из Кабинета председника Скупштине Србије.

Он је нагласио да америчке компаније имају интерес да улажу у Србију више него икада због економских реформи, политичке стабилности и привржености европским интеграцијама и додао да САД подржавају Србију на путу ка ЕУ.

Гојковић је рекла да су Србија и Народна скупштина посвећена европским интеграцијама и додала да економске реформе нису лаке, али да им је владајућа већина потпуно посвећена.

Председница Скупштине Србије је навела да је Србији посебно важна сарадња на економском плану.

Гојковић је упутила поруку да Србија постаје најпожељнија дестинација за улагање у региону захваљујући политичкој стабилности, економским реформама и мерама које предузима, као и борби против криминала и корупције.

Путинов долазак не штети односима САД и Србије

Амерички сенатор Кристофер Марфи поручио је током сусрета са члановима парламентарне групе пријатељства са САД у Скупштини Србије да не види зашто би долазак руског председника Владимира Путина у Београд штетио односима Америке и Србије, преноси Танјуг.

"Србија већ има јасан циљ ка Европској унији и не видим никакав разлог зашто би посета руског председника Владимира Путина Србији штетила нашим односима. За разлику од Русије, која се према другим земљама односи по принципу - или сте са нама пријатељ или нисте, САД има другачији однос", рекао је Марфи.

Амерички сенатор тврди да је "Украјина добро осетила тај руски принцип - нула према нула", али и да му је изузетно драго што је премијер Србије Александар Вучић у више наврата поновио свој јасан став према догађајима у тој земљи и анексији Крима.

Током једносатног сусрета са посланицима Марфи је рекао, одговарајући на питање посланице ДС-а Наташе Вучковић шта се очекује од председавања Србије ОЕБС-ом да ће улога те организације у разрешењу кризе у Украјини бити велика.

Амбасадор САД Мајкл Кирби, који је, такође, присуствовао сусрету, нагласио је да се од Србије очекује да то председавање учини јединственим и да је то прилика за дипломатска решења.

Говорећи о заустављу изградње "Јужног тока", Марфи је рекао да је то "добра прилика да Србија размисли и о другим енергетским решењима" подсетивши да је и Америка прихватила нову енергетску политику па нема само једног, већ више снабдевача.

Када је реч о економској сарадњи, Марфи је рекао да САД размишља о улагању у производњу челика, о пласману америчке робе на српско тржиште, о бољем протоку путовања... и најавио да ће ускоро у Конектикату, савезне државе из које он долази, организовати конференцију са темом могућност инвестирања у Балкан.

О сусрету са америчким сенатором у Београду новинарима је говорио шеф напредњака Зоран Бабић, на чији позив је Марфи и дошао у Србију.

"Разговарали смо као пријатељи, о свим изазовима који прате све земље, није било тешких тема и разговор је текао у правцу јачања билатераних односа, јачању улоге привредника и америчких компанија у Србији", рекао је Бабић.

Он је указао да ће Марфи по повратку у Конектикат привредницима његове земље пренети став и решеност Владе Србије ка реформама, европском путу и стварању доброг амбијента који влада прави за све привреднике.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара