Светски медији: Политичке тензије засениле игру

У извештајима светских медија наводи се да је политички осетљива утакмица између Србије и Албаније синоћ прекинута због хаоса који је уследио после појављивања заставе с мапом "велике Албаније" на терену. Општа је оцена да су политичке тензије надвладале фудбал.

Америчка телевизија Си-Ен-Ен јавила је да су "етничке тензије на Балкану и један инцидент са дроном довели до прекида утакмице у квалификацијама за првенство Европе", преноси Танјуг.

Наводећи да су предузете јаке мере безбедности због фудбалског меча, укључујући и забрану присуства албанских навијача, због "велике напетости" у вези са питањем Косова, Си-Ен-Ен је пренео речи капитена српског тима Бранислава Ивановића да су његови саиграчи штитили албанске играче "на сваком кораку до тунела" пошто је настао хаос.

Си-Ен-Ен наглашава и да су четири играча албанског тима рођена на Косову, укључујући капитена Лорика Цану, голмана Етрита Беришу и централне играче Бурима Кукелија и Ермира Лењанија.

Америчка телевизија подсећа и да Косово може да игра само пријатељске утакмице, али не и да учествује на такмичењима ФИФА или ЕУФА, што значи да су неки играчи са Косова прихватили држављанство других земаља како би могли да играју.

Агенција Франс прес и британски дневници Гардијан и Телеграф истичу да се инцидент догодио неколико дана уочи осетљиве посете албанског премијера Едија Раме Београду, прве те врсте после 68 година.

"Рамина посета Србији постала је могућа после нормализације односа, чему је највише допринео споразум постигнут у априлу 2013. године између Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ", наводи АФП.

Односи Тиране и Београда су, како је јавила француска агенција, осетљиви пре свега због Косова и албанске мањине на југу Србије, која тражи већу аутономију.

АФП наводи да у Београду има оних који верују да Тирана има план за стварање "велике Албаније" и додаје да је око 5.000 косовских Албанаца у Приштини дочекало прекид утакмице уз радосне повике "Велика Албанија" и "Победа".

Ројтерс и Асошијетед прес такође су известили о слављу у Приштини, подсећајући да је Косово 2008. године једнострано прогласило независност после бомбардовања НАТО 1999. године.

Британска агенција је пренеле оцену шефа српске дипломатије Ивице Дачића да је инцидент на стадиону представљао "политичку провокацију"

"За мене је централно питање како ће реаговати Европска унија и УЕФА, јер да је неко из Србије развио заставу 'велике Србије' у Тирани или Приштини то би већ било на дневном реду Савета безбедности Уједињених нација", рекао је Дачић.

АП је пренео честитке албанског премијера репрезентативцима на храбрости и жаљење "због суседа који су оставили лош утисак".

Америчка агенција је приметила да су и српски и албански навијачи познати по насиљу и подсетила да је пре четири године прекинута утакмица између Италије и Србије у Ђенови због дивљања српских навијача.

Британска телевизијска мрежа Би-Би-Си известила је да је утакмица прекинута пошто је беспилотна летелица која је носила "политичку поруку" изазвала сукобе у којима су учествовали и играчи и навијачи.

"Политичке тензије засениле су игру", оценио је амерички дневник "Ју-Ес-Еј тудеј", наводећи да је албанска репрезентација јуче први пут од 1967. године играла у Београду.

Француски лист Паризјен, у извештају с поднасловом "'Велика Албанија' против 'велике Србије", оцењује да је сусрет био веома напет и пре инцидента и да Србија, организатор сусрета, ризикује суспензију и губитак утакмице.

Вашингтон пост је такође приметио да је и пре инцидента с дроном атмосфера на стадиону била "врела".

"Српски навијачи спалили су заставу НАТО. Полиција се већ сукобила с навијачима. Националистичке песме су се ориле стадионом. Хаос је додатно распламсала беспилотна летелица", описује у извештају амерички лист.

На застави, коју је вукла летелица на даљинско управљање, поред мапе територије која обухвата Албанију, Косово и Србију, Црну Гору, Македонију и север Грчке, биле су и слике албанских националистичких лидера Исмаиља Ћемаљија и Исе Бољетинија.

Преносе се и информације београдске медије да је српска полиција привела брата албанског премијера, Олсија Раму, због сумње да је управљао летелицом.

Телевизијска станица Раша тудеј известила је да је меч прекинут пошто је дрон са заставом велике Албаније пуштен на стадион, за шта је осумњичен брат албанског премијера.

РТ истиче да српске власти ово сматрају "политичком провокацијом" и преноси Дачићеве речи да је инцидент био унапред планиран.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара