Великоалбански фаул за Балкан

Смишљена и планирана политичка провокација, тако политичари и аналитичари оцењују синоћњи инцидент на фудбалској утакмици Србија–Албанија. Премијер Александар Вучић каже да је инцидент на утакмици најтежа политичка провокација усмерена на покушај понижења српског народа. Ивица Дачић уручио демарш албанском амбасадору.

Председник Владе Србије Александар Вучић истакао је да је инцидент на утакмици Србија–Албанија била организована акција са циљем да уруши стабилност у Србији и целом региону.

Вучић је рекао да је инцидент на утакмици најтежа политичка провокација усмерена на покушај понижења српског народа и изазивање дугорочне и трајније нестабилности на Западном Балкану, посебно у Србији, као и да постоје одређене индиције за то ко је управљао дроном.

Премијер је у изјави новинарима, након обиласка фабрике дувана у Сенти, навео да је то провокација усмерена и на дневнополитичке прилике у Србији, те да жељно ишчекује коментар ЕУ, уз напомену да неће прихватити подељену кривичну и одговорност, преноси Танјуг.

"Наше партнере сам јуче пет пута у периоду од 18 и 18.50 упозорио на могући сценарио провокација од стране службених лица Албаније, а нека од тих лица су носила и шалове УЧК и било је јасно да су дошли са недвосмисленом намером да провоцирају домаћина", рекао је Вучић.

Упитавши шта би било да су српски навијачи отишли у Тирану са заставама "Велике Србије" и четничким обележјима, Вучић је навео да би то вероватно "онда био скандал светских размера".

На питање да ли ће инцидент имати утицај на најављени долазак албанског премијера Едија Раме у Београд, Вучић је рекао да ће о томе коначну одлуку донети он и истакао да се не плаши разговора са било ким јер су му образ и савест чисти.

Додао је и да не искључује да је инцидент смишљен као провокација уочи посете руског председника Владимира Путина, али је навео и да треба проценити да ли је јуче било пропуста, почев од Фудбалског савеза Србије до органа реда.

Упитан да ли је у инциденту учествовао брат албанског премијера Олси Рама, Вучић је рекао да надлежни органи раде на том случају, наводећи да није пронађен даљински упраљач већ да је дрон навођен преко мобилног телефона.

Треба тек доказати ко је користио и чији је мобилни коришћен, рекао је премијер, додавши да постоје одређене индиције о томе који су то људи.

Упитан да коментарише увреде на његов рачун током инцидента на Партизановом стадиону, Вучић је рекао да је то нешто нормално у нашем народу, да ће се увек борити за право људи да исказују чак и увреде и да грађани ове земље имају право да о њему кажу и најгоре могуће ствари макар немале везе с истином.

"То су радили и већи лидери од мене, то је радио и Никола Пашић и то је нешто што је нормално у нашем народу и ја с тим немам проблем", рекао је Вучић новинарима у Сенти и закључио: "Моја је обавеза, и с тим имам проблем, да спречим покушај понижавања грађана Србије".

У изјави за амерички Си-Ен-Ен поводом синоћњег инцидента Вучић је рекао да ће Србија остати стуб стабилности Западног Балкана.

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је инцидент на фудбалској утакмици Србија–Албанија смишљена и унапред планирана политичка провокација и да Србија не сноси никакву одговорност за прекид утакмице.

Дачић је рекао да се овако нешто никада није догодило ни на једној фудбалској утакмици и да је унапред припремљено.

"За мене је централно питање како ће реаговати Европска унија и Уефа, јер да је неко из Србије развио заставу 'Велике Србије' у Тирани или Приштини – то би већ било на дневном реду Савета безбедности Уједињених нација. У овом инциденту нарочито је спорна чињеница да је то урадио брат премијера Албаније који треба да овде буде гост. Све то ставља политичку димензију на цео догађај и ово је политичка провокација", рекао је Дачић за Блиц, преноси Танјуг.

Министарство спољних послова оцењује да је реч о смишљеној политичкој провокацији, изведеној са намером да се у Београду изазову нереди који би бацили сенку на чињеницу да Србија врло успешно негује сарадњу у региону.

Шеф српске дипломатије истакао је да окупљања у албанским срединама након инцидента свакако не доприносе смиривању тензија, већ само, поготово на Косову и Метохији, стварају атмосферу страха, која, по ко зна који пут, шаље поруку припадницима невећинског народа да нису добродошли. 

Србија не може сносити одговорност за неодговорне провокације албанских гостију и наставиће да ради на развијању добросуседских односа, за које верује да су једини пут за превазилажење потенцијалних проблема, истиче се у саопштењу објављеном на сајту Министарства. 

С друге стране, предузећемо све мере да међународне партнере, а поготово ЕУ, упознамо са свим аспектима случаја, и још једном позовемо на примену једнаких стандарда за све, како би се избегло да овакви инциденти наставе да угрожавају политички напредак сарадње у
региону, наводи Министарство. 

Министар омладине и спорта Вања Удовичић осудио је убацивање транспарента са обележјима "Велике Албаније" као "недопустиву и за сваку осуду перфидну провокацију екстремиста", и истакао да очекује да и албанска страна осуди инцидент.

"На делу је заиста брутална злоупотреба спорта од стране албанских екстремиста", рекао је Удовичић Танјугу.

"Показали смо се као добри домаћини. Ниједна ружна реч са наше стране. Чак и након ове перфидне провокације екстремиста, наши навијачи су у већини показали присебност", рекао је српски министар.

Оценио је да овакви догађаји сигурно неће позитивно утицати на односе у региону.

"Очекујемо од албанске стране да недвосмислено осуди овакво недопустиво перфидно понашање екстремиста", закључио је Удовичић.

Министар Александар Вулин сматра да је инцидент на фудбалској утакмици између Србије и Албаније пажљиво изрежиран.

"Немам никакву дилему да је све што се десило синоћ на стадиону било пажљиво изрежирано и са само једним циљем: да државу Србију прикаже као земљу високог ризика, која је небезбедна и неспособна да прими госте из света", рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања новинарима, преноси Танјуг.

Вулин каже да има утисак да све има везе са доласком руског председника Владимира Путина и целом парадом.

Захвалио је публици на стадиону која је, како је рекао, показала велику дозу уздржаности и која је разумела да је то сценарио у коме она не сме да учествује.

Насиље никоме не доноси добро 

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић позвала је на толеранцију и истакла да насиље никоме не може донети ништо добро, преноси Танјуг.

"У 21. веку са целокупном нашом политичком и друштвеном историјом никако не би више хтели да живимо у периоду нетолеранције, јер Србија је отворена земља и таква ће увек бити", рекла је Михајловићева у Новом Пазару, где је обишла инфраструктурне радове.

Искуство и историја су нас ваљда научили да насиље не може донети добро, указала је Михајловићева.

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију и посланик Српске напредне странке Милован Дрецун рекао је да је инцидент на фудбалској утакмици Србија–Албанија "добро планирана и данима припремана диверзија" иза које стоји званична Тирана.  

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је инцидент на фудбалској утакмици провокација државе Србије и Срба као нације пред долазак председника Русије Владимира Путина у Београд, преноси Танјуг.

Додик је оценио и да је реч о "покушају да се директном спрегом европских структура и Албанаца удари, пре свега, на премијера Александра Вучића и на његову стабилну структуру власти, и да Србија уђе у период потпуне нестабилности".

Шеф грчке дипломатије Евангелос Венизелос осудио је инцидент у Хумској, истичући да спортски догађаји морају бити израз пријатељства и сарадње међу људима и нацијама. Уверен је да ће владе обе земље реаговати на адекватан начин. 

Реаговања су дошла и из Приштине и Тиране. И док градоначелник Приштине тражи да се због инцидента одложи посета премијера Албаније Едија Раме Београду, министарка одбране тврди да ће посете ипак бити.

Еди Рама, за то време, тврди да је Албанија модел надахнућа за будућност. На ту изјаву реаговао је Ивица Дачић истакавши да му није било познато да је пројекат "Велике Албаније" модел будућности региона.

У Амбасади Албаније у Београду нису желели да коментаришу синоћне догађаје, наводи агенција Бета.

Амбасада САД у Београду оценила је да је за жаљење то што се још једном спортски догађај претворио у место за изражавање национализма и насиља.

"На спортским такмичењима и другде нема места за овакву врсту острашћености и хулиганизма", наведено је у саопштењу амбасаде упућеном Танјугу.

Америчка амбасада је такође одбацила наводе да је играла било какву улогу у вези са синоћним догађајима на фудбалској утакмици.

Амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм жали због инцидента и позива политичке лидере обе земље да покажу уздржаност.

"То је за жаљење и надам се да неће имати неке даље последице", рекао је Вилхелм у изјави Танјугу.

Вилхелм објашњава да је то посебно важно с обзиром на планирану посету албанског премијера Едија Раме Београду 22. октобра.

На начин на који је на стадион донета застава "Велике Албаније", могао је бити донет и експлозив, рекла је председница Демократске странке Србије Санда Рашковић-Ивић, преноси Фонет.

Додаје да је неопходни хитно утврдити како је дошло до великих безбедносних пропуста и да очекује смене или оставке оних чија је то кривица.

Посланик Социјалдемократске странке Марко Ђуришић сматра да државни органи морају да истраже шта се догодило на утакмици Србија–Албанија која је прекинута због инцидента.

И заменик шефа посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић оценио је данас да је инцидент на фудбалској утакмици Србија–Албанија био унапред припремљена политичка провокација и да Србија не сноси никакву одговорност за прекид тог меча.

Посланик Нове странке Зоран Живковић изјавио је да је инцидент на фудбалској утакмици "брука" испровоцирана са албанске стране, али да су српске безбедносне службе показале потпуну немоћ да гарантују безбедност грађанима.  

И лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да је на фудбалској утакмици Србије и Албаније дошло до озбиљне политичке провокације.   

Фаул за читав Балкан 

Политички аналитичар Предраг Симић оценио је да је синоћни инцидент "фаул за читав Балкан" и да наговештава могућност да албански премијер Еди Рама откаже посету Србији планирану за 22. октобар. 

Симић је агенцији Бета рекао да је октобар могао да буде добар месец за Србију, Албанију, Балкан и Европу, и да је синоћна утакмица била одлична прилика да се смире тензије између Срба и Албанаца, да се припреми посета Едија Раме и да односи две земље уђу у мирније воде.

"Та прилика је пропуштена", рекао је Симић и додао да провокација није била случајна већ намерна и дуго планирана.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оценио је да је у оно што се догодило умешана албанска држава и неки западни центри моћи из ЕУ.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Анђелковић је оценио да није реч ни о каквом инциденту него да су то систематично испланирали и спровели они који не желе да Владимир Путин посети Београд, који не желе стабилну Србију.

Указао је да је реч о покушају поларизације српског друштва, потпаљивања сукоба унутар саме Србије и вређања националног поноса.

Анђелковић је уверен да, са друге стране, нико неће албанске политичаре "прозивати због ове параде шовинизма од Тетова преко Бујановца, Косова и Метохије до Албаније".

Војни аналитичар Зоран Драгишић оценио је да је инцидент последица великог пропуста у организацији утакмице која је важила за догађај високог безбедносног ризика.

"Несхватљиво је како су таква летелица и уређај којим се управља летелицом унети. Мора се установити одакле је она стигла, да ли је неко изван стадиона њоме управљао, колики је њен домет", рекао је Драгишић за агенцију Бета.

Светски медији у извештајима са синоћне утакмице оцењују да су политичке тензије надвладале игру. 

После прекида утакмице уследили су бројни инциденти ван терена, широм региона.

Група албанских младића гађала је каменицама парохијски дом у српском делу Ораховца.  

Албански навијачи окупили су се у Приштини, Тетову, Косовској Митровици и испред српске амбасаде у Тирани,  а инцидената је било и у Бечу.

Број коментара 59

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара