Читај ми!

Промене у ДСС-у шанса за уједињење деснице?

Политички аналитичари оцењују да су доласком Санде Рашковић Ивић на чело Демократске странке Србије повећане шансе да се десница уједини, као и да је пред том странком доста изазова у смислу консолидације, придобијања нових симпатизера и повратка старих.

Нова председница ДСС-а најављује да ће разговарати са интелектуалцима који заступају идеје које промовише ДСС, али и са Дверима и неким другим покретима и странкама с којима би се могао формирати национални блок, преноси Танјуг.

"Доласком Рашковић Ивић на чело ДСС-а веће су шансе да се десница уједини, али не постоји гаранција да ће се то и догодити", рекао је Танјугу политички аналитичар Дејан Вук Станковић и додао да је сада већа та могућност, али да тек треба видети како ће они то уједињење артикулисати као политичку идеју.

Како је нагласио, десница је претходних година на изборима расипала гласове. Тема уједињења деснице у овом тренутку није чак толико важна, а њен ће значај бити јаснији у припремама за неке наредне изборе, који сада, како сматра, нису ни на видику.

"То је једна од оних тема које у овом тренутку, као и рејтинзи, нису много битне, јер та уједињења имају смисла само у контексту наступа на неким изборима", закључио је Вук Станковић.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је сувише рано рећи шта ће ново на политичкој сцени донети избор Рашковић Ивић, али да ће пред њом бити доста изазова на консолидацији странке и придобијању нових симпатизера или повратку старих.

Анђелковић је рекао да ће се видети да ли ће Рашковић Ивић успети да задржи у целом том процесу неку идеолошку потку карактеристичну за ДСС, која је неопходна тој партији да би могла да игра иоле значајнију улогу.

"Видећемо како ће је прихватити циљна група којој се она обраћа, јер жене лидери у Србији још нису учестала појава. Имали смо случај Весне Пешић, али она је коресподирала са грађански опредељеном политичком групацијом и бирачима који су вероватно у том погледу либералнији. Рашковић Ивић ту врсту поверења код своје бирачке групе тек треба да стекне односно потврди", рекао је Анђелковић.

То су, како је навео, два предуслова да би ДСС могла довољно да се консолидује и да се у наредној фази види шта ће са њим бити, као и какав је капацитет Рашковић Ивић да успостави неку врсту конекције са свим другим странкама сличне иделошке оријентације.

Потребно умеће за слогу у десници

"Познато је да српска национална политичка сцена никада није показивала велику слогу. Ту је потребно умеће да се нешто постигне. Ако се сви ти услови задовоље онда ДСС заједно са још неким странкама на том пољу може да игра значајнију улогу, али тешко је рећи да ће ДСС то појединачно моћи", рекао је Анђелковић.

У изјави за Танјуг новоизабрана председница ДСС-а рекла је да ће сходно својој природи окренути странку мало према народу.

Спрема се да оде на КиМ, додала је, а у што краћем року обићи ће много општинских одбора и рачуна да ће за годину дана "затворити ту шему".

Разговоре с интелектуалцима најавила је у најскорије време, јер, како каже, у међувремену је стасала цела једна средња и млађа генерација интелектуалаца који пет, шест година причају исту причу као ДСС и упозоравају на све што нам се дешава.

"То су људи који нису окренули леђа свом народу. На пример са Милом Ломпаром, Милошем Ковићем, Мишом Ђурковићем, Лазанским, Мојсиловић..." набројала је Рашковић Ивић.

Како је навела, од странака у обзир долазе Двери, али и сви други у случају да као тачка спајања постоје борба за суверенитет Србије, евроспектицизам и борба за економски патриотизам.

Председница ДСС-а уверена је да странка неће изгубити свој идентитет формирањем националног блока, јер "то није нова странка већ је то блок коме је ДСС стожер" и то су људи које та странка окупља око себе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара