Читај ми!

ЕУ: Очекујемо Србију на проевропском курсу

Портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчич изјавила је да ЕУ очекује да Србија задржи своју проевропску оријентацију и након посете председника Русије Владимира Путина Србији.

Примили смо к знању предстојећу посету председника Владимира Путина, рекла је новинарима портпаролка Маја Коцијанчич и додала да је за ЕУ главни приоритет и најважније да се нађе мирно решење за украјинску кризу.

"Очекујемо да Србија и током Путинове посете задржи своју проевропску позицију", рекла је портпаролка.

Коцијанчич је подсетила да је Србија, као земља која преговара о чланству у ЕУ, прихватила обавезу да постепено усклађује своју политику са европском.

Упитана да ли тиме мисли на европске санкције Русији, Коцијанчич је одговорила да се то не односи посебно на санкције, већ на укупну спољну политику Србије и ЕУ.

Државе чланице Европске уније требало би да крајем октобра поново разматрају санкције уведене Русији, изјавила је Маја Коцијанчич.

"Када су економске санкције уведене на период од годину дана, ЕУ је рекла да ће их преиспитати крајем октобра", рекла је Коцијанчич за руску агенцију Тас.

Министри спољних послова ЕУ треба да се састану у Луксембургу 20. октобра како би разговарали о догађајима у Украјини.

Дипломатски извор из ЕУ рекао је за руску агенцију да ЕУ намерава да разговара о ситуацији у зони конфликта на истоку Украјине, напорима на смиривању кризе и поштовању споразума из Минска.

Комитет сталних представника у Европској унији могао би да да препоруке на измени режима санкција, њиховом пооштравању или ублажавању у зависности од ситуације, рекао је исти извор.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су односи Русије и ЕУ стигли су до "тренутка истине", када правац њиховог будућег дугорочног развоја мора да буде дефинисан.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара