Посланичка питања

Посланици су питали представнике власти колико кошта војна парада, затражили су информацију о пребијању студената Филозофског факултета, о траси "Јужног тока", као и о пословању "Ласте" и "Крушика".

Посланик Нове демократске странке Јанко Веселиновић поновио је питање Влади Србије, колико кошта војна парада, истакавши да грађани имају право да знају колико ће их коштати та манифестација, преноси Танјуг.

Веселиновић је у оквиру посланичких питања, уочи расправе о потврђивању више међународних споразума, најпре изразио наду да микрофон није политички сензитиван као јуче, и потом подсетио да је питање о цени параде поставио пре седам дана.

"Молио сам да то обавештење добијем до почетка одржавања војне параде, како би грађани Србије знали колико ће их коштати та манифестација. Подржавамо долазак Владимира Путина, он је добродошао гост јер припада земљи савезници, али питам за ствар која може да интересује људе у Србији", рекао је Веселиновић.

Он је поставио и питање колико јавних предузећа не измирује обавезе на време, сходно закону о роковима плаћања, рекавши да је држава генератор губитка привредних субјеката, те да су многа предузећа у стечају јер се не поштује тај закон.

Упитао је и какву су ефекти Закон о заштити од дуванског дима, колико је поднето прекршајних пријава против одговорних лица, да ли се тај закон примењује у влади и Скупштини Србије, а затражио је и информацију о пребијању студената Филозофског факултета.

Посланик СПО Жика Гојковић затражио је одговор на питање, да ли је тачно да се траса гасовода за "Јужни ток" мења, те да ће уместо кроз Сомбор проћи кроз Суботицу.

"Нико не жели јавно да каже да ли је то истина. Ко је и како то договорио, који су разлози. Морам да упозорим да смо у прошлости имали да је Сомбор преко ноћи остајао у запећку", констатовао је Гојковић.

Стефановић и Бабић о "Ласти" 

Да ли је тачно да Зоран Бабић који је поднео оставку на место председника Надзорног одбора "Ласте" и даље прима плату у том предузећу, да радницима плата касни два месеца, а да менаџмент у истом периоду има приходе од 150.000 до 350.000 динара, упитао је шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић.

Стефановић је затражио да се провере наводи синдиката тог предузећа да менаџмент "Ласте" има преко 300 возила на сталном располагању бз икакве контроле.

Такође, указао је да су на седници Надзроног одбора "Крушика" из Ваљева представљени подаци о пословању који не потврдују информације које је изнео министар одбране Братислав Гашић. 

"Реализација за првих осам месеци износила је око 632 милиона, у 2013. за првих осам месеци око 675, што значи да је само за првих осам месеци ове године мања за шест одсто у односу на исти период. Извоз је мањи за 16 одсто него прошле године, док су укупни приходи за седам одсто мањи, а не 2,53 пута већи као што каже владајућа већина”", рекао је Стефановић.

Дакле, додао је Стефановић, у првих осам месеци остварен је губитак од 316 милиона, а у истом периоду 2013.године 492 милиона динара.

Шеф посланичког клуба СНС Зоран Бабић изјавио је да је до 1. септембра ове године примао надокнаду у Саобраћајном предузећу "Ласта", а да је тада поднео оставку на функцију председника Надзорног одбора, у складу са политиком Српске напредне странке.

Од тада је, навео је Бабић током скупштинске расправе, остао у пријатељским односима са синдикатима, запосленима и руководством.

"И даље ћу поматати колико то могу", рекао је Бабић, одговарајући Бориславу Стефановићу. 

"За 14 месеци, уз највеће ангажовање запослених, у Ласти је дуг смањен за 9,8 милиона евра. Тада је било 130 службених аутомобила, а одлуком Надзорног одбра тај број смањен на 40, остали су паркирани“, рекао је Бабић.

Према његовим речима, плате девет извршних директора у том предузећу биле су 380.000 динара, а одлуком Надзорног одбора смањене су на 160.000, као и број директора за шест.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара