Читај ми!

Реаговања на извештај Европске комисије

Србија је на правом путу, Влада и премијер раде добар посао, али до чланства у ЕУ има још изазова и много посла – главне су оцене годишњег извештаја Европске комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ.

Председник Управног одбора Центра за демократију и помирење у југоисточној Европи Ерхард Бусек рекао је да ЕУ сматра да српска влада и њен премијер раде добар посао, али на путу ка пуноправном чланству има још много посла.

"Мислим да је Србија има још доста тога да уради, поготово када је реч о економији, законодавству", рекао је Бусек Танјугу.

Шеф делегације Европског парламента за Србију Едуард Кукан рекао је да се нада да ће Србија ускоро отворити прва преговарачка поглавља у процесу придружења Европској унији. "Србија је започела преговоре и започела процес скрининга. Надам се да ће преговори о првим поглављима ускоро почети", саопштио је Кукан.

Европска парламентарка Тања Фајон оценила је да је Србија од почетка приступних преговора са ЕУ показала високи ниво професионалности и спремност за спровођење реформи, али да и даље влада забринутост због слободе медија и изражавања, као и заштите мањина.

Србија би требало да још ове године отвори неко од преговарачких поглавља са Европском унијом (ЕУ), објавило је Министарство спољних послова Словеније.

Извештај Европске комисије о напретку Србије је добра вест и порука да су препознати напори Владе и грађана у бројним реформама, рекла је Фонету министарка Јадранка Јаксимовић и оценила да је то охрабрујућа порука да је Србија на добром путу. 

Министар рада Александар Вулин сматра да је извештај Европске комисије очекиван и да Србија ни у једној области коју ЕК прати није показала назадовање, нити озбиљније пропусте.

Највише забринутости од ЕК долази на рачун аутоцензуре, рекао је Вулин истичући да је "то нешто што радите сами или не радите и нико вас не може натерати да се понашате другачије него што ви мислите да се понашате".

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић изјавила је да је пре свега позитивно оцењено усвајање Акционог плана за спровођење Стратегије превенције и заштите од дискриминације. Извештај, каже, објективно оцењује и стање у области положаја мањина у Србији са јасним назнакама шта у наредном периоду треба додатно урадити.

Истраживач Београдског центра за безбедносну политику Бојан Елек поручује да Србија на европском путу има још доста тога да усклади са ЕУ, посебно у области владавине права и нормализације односа са Косовом.

Политичке партије реагују на извештај ЕК 

Посланик СПС-а Неђо Јовановић сматра да је извештај Европске комисије јасан и да показује да су одређене реформске активности спроведене.

Шеф посланичке групе ДС-а Борислав Стефановић оценио је да извештај Европске комисије, као и сваки до сада, има и позитивних и негативних делова. Поједини делови јасно указују на недовољан напредак у реформи правосуђа, имплементацији Бриселског споразума, као и на лоше стање у медијима, и да нема разлога "за било чије осмехе и лажни оптимизам", оценио је Стефановић.

ДСС је оценио да извештај Европске комисије о напретку Србије ка пријему у ЕУ, истиче кључне захтеве Брисела који су "еуфемизам" за признавање независности Косова.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић оценио је, поводом извештаја Европске комисије, да битне реформе нису спроведене, нити ће бити, уколико буду зависиле од једног човека и једне странке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара