Читај ми!

Србији најбоље оцене у региону

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт уручио је премијеру Александру Вучићу Извештај Европске комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ. Србија је обавила важан посао, рекао је Вучић и додао да је добила најбоље оцене Европске комисије у региону.

Премијер Србије Александар Вучић каже да је Србија у претходном периоду обавила важан посао и да је "делимично задовољан оценама Европске комисије".

"Оцене су у највећем делу објективне. Има неких политичких ставова о којима можемо да дискутујемо. О томе сам причао и на седници Владе где је био и господин Давенпорт", рекао је Вучић на заједничкој прес-конференцији са Мајклом Давенпортом у Влади Србије.

Вучић каже да би у појединим областима, попут правосуђа и животне средине, био још оштрији од Комисије.

"Ми смо, несумњиво, најбоље оцењени (у региону), чак су и замерке најмање у односу на све друге", рекао је Вучић, али је истакао да "то није довољно".

"Желимо да радимо још више и напорније", подвукао је премијер Србије и захвалио Европској комисији што разуме тешке потезе које ће Влада спроводити у економији.

Вучић је истакао да је задовољан оценом регионалне политике.

"Остаћемо посвећени очувању пуне регионалне стабилности. Србија не жели сукобе и немире, већ унапређење сарадње са комшијама и ми извор проблема и нестабилности на Балкану нећемо бити", подвукао је Вучић.

Говорећи о стању у људским правима, премијер каже да је то у Извештају коректно пренето и када је реч о националним мањинама и геј паради.

"Посебно сам поносан на чињеницу да се поштује борба против криминала и корупције", подвукао је Вучић.

Питање правоснажних пресуда је важно и ту је, каже Вучић, оштрији од Европске комисије.

"Они кажу је доношење правоснажних пресуда ретко, а ја сам рекао да готово да их нема. Зато што појединци мисле да је могуће да главни претрес заказују на 50, уместо на седам дана", рекао је премијер.

Говорећи о медијским слободама, Вучић је рекао да се у Извештају наводи да постоји забринутост за погоршање услова за пуну примену слободе изражавања у Србији и прочитао одељак из извештаја: "Постоји растући тренд самоцензуре, комбинован са нејасним утицајима на уређивачку политику и серијом случајева обарања веб-сајтова".

У извештају се истовремено наводи, каже Вучић, да је направљен добар прогрес у простору информатичког друштва и медија, и подсећа да су донета три медијска закона.

"Очекујем да не постоје притисци (на медије) из Владе, али ни из страних амбасада", навео је Вучић и додао да ће Влада на том пољу радити озбиљно и одговорно.

"Много важније од тога је питање спољне политике", оценио је Вучић, наводећи да Србија даје све што може да поштује и да прати процесе и политику ЕУ.

"Ми поштујемо територијални интегритет Украјине и ни на један начин, ниједном изјавом, нисмо допринели распламсавању сукоба. Али Србија има и свој интерес и мора да опстане и преживи", навео је Вучић и подвукао да ће исто говорити и пред руским председником Владимиром Путином.

"И пред Путином ћу рећи да се Србија налази на европским путу, да не доприноси распламсавању сукоба између Европе и Русије, те да славимо победу против фашизма и 70. годишњицу ослобођења града", поручио је премијер.

Вучић је захвалио Европској унији на 1,5 милијарди евра до 2020. године, за санирање мајских поплава.

"Потрудићемо се да то потрошимо на најбољи могући начин. Постоји озбиљна супервизија ЕУ (...) Поносни смо на чињеницу што није било ниједне афере како је новац трошен", навео је Вучић и поновио да ће сви који су остали без крова над главом добити куће.

На путу ка ЕУ све иде по плану

Шеф Делегације ЕУ у Београду рекао је да је ово веома битан дан и за Србију и за Унију, да, упркос тешкоћама и изазовима, све иде по распореду и да у преговорима до сада није изгубљен ниједан дан.

Давенпорт је на конференцији за новинаре рекао да је премијеру Вучићу такође представио и Стратегију даљег проширења ЕУ.

"Имали смо током овог периода много корака унапред, што се тиче Србије на путу ка ЕУ. Мислим на усвајање преговарачког оквира у децембру 2013, о првој конференцији о приступању у јануару и мислим да су ове одлуке представљале заслужно признање сталног напретка који Србија постиже у реформама и нормализацији односа са Косовом", рекао је Давенпорт.

Оценио је и да су превремени парламентарни избори у марту ове године потврдили тежње Србије ка европским интеграцијама.

"Желим да истакнем висок степен посвећености и професионалности државне администрације читавом процесу", рекао је Давенпорт и најавио да је планирано да процес скрининга буде завршен до марта 2015. године.

"Упркос свим тешкоћама и изазовима, све иде тачно по распореду. Ниједан дан није изгубљен", констатовао је шеф мисије ЕУ у Србији.

Он је истакао да је веома битно што је Србија предузела кораке да преговори постану инклузиван процес, при чему је, како је навео, од суштинске важности да Србија настави да и даље буде посвећена регионалној сарадњи и нормализацији односа са Косовом уз пуну примену споразума Београда и Приштине.

"Србија мора да предузме додатне мере фискалне консолидације, што је још потребније након мајских поплава", казао је Давенпорт, истакавши да ће ЕУ наставити да буде највећи партнер Србији у борби са последицама поплава.

Јасно је, додао је, да Србија мора да се фокусира на владавину права, медијске слободе, слободе изражавања, примену медијске стратегије, државну управу.

"Очекује се да Србија усклађује своје ставове са ставовима ЕУ у погледу безбедносне политике, као и да ће морати да појача напоре у усклађивању са стандарима ЕУ, што се тиче заштите животне средине и енергетике", навео је Давенпорт.

"ЕУ ће бити уз Србију у свим њеним настојањима да испуни захтеве Уније", рекао је Давенпорт и додао да ће инструменти за претприступну помоћ бити главни заједнички финансијски инструмент, истичући да ће Србија на располагању имати више од 1,5 милијарди евра до 2020. године, које треба да се искористе у интересу свих грађана, на путу ка ЕУ.

Званичници ЕУ, посланици Европског парламента, министри и представници политичких партија коментарисали су извештај Комисије

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара